2.000 de clujeni la procesiunea de Rusalii la Cluj-Napoca

2.000 de clujeni la procesiunea de Rusalii la Cluj-Napoca
Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul încojurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Circa 2.000 de clujeni au participat la acest eveniment, organizat, duminică, pentru al şaselea an consecutiv, în centrul municipiului Cluj-Napoca, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

Întrucât Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei este plecat la Sinodul Panortodox din Creta, Procesiunea de Rusalii de la Cluj din acest an i-a avut în frunte pe Preasfinţiţii Episcopi Andrei al Covasnei şi Harghitei şi Gurie al Devei şi Hunedoarei, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe.

Începând cu ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost săvârşită slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care au participat preoţii clujeni şi credincioşii de la cele 40 de parohii din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.

Procesiunea propriu-zisă a pornit din faţa Catedralei şi a continuat pe traseul: Piaţa Avram Iancu - B-dul 21 Decembrie 1989 - PiaţaUnirii (prin faţa Catedralei „Sfântul Mihail") - B-dul Eroilor - Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor a revenit în faţa Catedralei. Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, apoi diaconii, preoţii, ierarhii prezenți şi soborul preoţilor slujitori, elevi, studenţi şi credincioşi.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, primăria şi poliţia au luat măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane a fost oficiată slujba sfinţirii mici a apei şi vor fi rostite rugăciuni pentru natură.

„Evenimentul îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși din oraş, la marele praznic al Cincizecimii, când aripa înnoitoare a Duhului Sfânt se revarsă asupra Bisericii şi asupra întregului univers. Această procesiune reprezintă o trăire mai deplină a sentimentului comuniunii şi manifestarea Bisericii în plinătatea ei, în marele pelerinaj spre Împărăţia lui Dumnezeu", a declarat pr. Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei.

 

Comenteaza