24 de ore de audieri în dosarul “transportatorilor”

24 de ore de audieri în dosarul “transportatorilor”
Inculpaţii din reţeaua “transportatorii” se plâng de durata audierilor la Parchet şi Tribunal. Juriştii spun că ar trebui modificată în Constituţie durata reţinerii.
Avocatul celebrului interlop din Turda, Ovidiu Vancea, zis “Balibacea”, a arătat ieri, la Curtea de Apel, unde s-a judecat recursul împotriva arestării preventive, că inculpaţii au fost audiaţi aproape 24 de ore, ziua la Parchet, iar noaptea la Tribunal. Avocaţii s-au plâns că nu au apucat să studieze dosarul vast, iar instanţa a consemnat că “a fost sesizată târziu cu soluţionarea cauzei”. Juriştii spun că reţinerea pe 24 de ore duce la şedinţe de judecată în noapte şi că trebuie modificată Constituţia pentru a se extinde perioada de reţinere.


Avocatul Mihai Neamţ a prezentat punctat pe ore desfăşurarea de forţe în cazul celor şase persoane acuzate că, folosind acte false, au preluat de la diverse firme mărfuri, pe care nu le-au mai transportat la destinaţie. Cei şase au fost reţinuţi pentru 24 de ore prin ordonanţa 190/P/2010 din data de 10 noiembrie a Parchetului Curţii de Apel Cluj, emisă la ora 23:15. “A doua zi, în jurul orei 8:00, au început audierile la Parchet, iar după încheierea acestora, a fost sesizată instanţa Tribunalului. Pe la orele 20:30-21:00 am fost citaţi telefonic, iar la 22:00 am intrat în sală. Cererea de timp suplimentar pentru studierea dosarului, care are 1.500 de file, mi-a fost respinsă. Pe la ora 3:30 s-a încheiat audierea inculpaţilor, iar la 6:00 a avut loc pronunţarea. Deşi la ora 23:15 i-a expirat ordonanţa de reţinere, inculpatul a ales să rămână la proces, putându-se lua o altă măsură neprivativă de libertate”, a spus avocatul. Acesta a precizat că se va adresa pentru clientul său Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pe motiv că, timp de 24 de ore, nu a fost lăsat să doarmă sau să mănânce. “CEDO a sancţionat Franţa pe motiv că după ora 21:00 actul de justiţie nu mai poate fi întocmit corespunzător şi Germania pentru că un om a fost audiat mai mult de 12 ore”, a declarat Mihai Neamţ.

Juriştii consultaţi de ZIUA de CLUJ spun că soluţia pentru a nu se mai ajunge la judecarea unor cereri de arestare la ore târzii în noapte ar fi modificarea termenului de 24 de ore, cât poate fi reţinută o persoană. “Pentru a se putea mări perioada reţinerii, trebuie modificată Constituţia, care prevede acest termen de 24 de ore. În Italia, spre exemplu, poliţia poate reţine până la 72 de ore”, a explicat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecător Claudia Ilieş. Deputatul Mate Andras Levente, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, ar susţine un demers de mărire a perioadei de reţinere. “Trebuie modificată Constituţia şi e o procedură complicată. O perioadă de 72 de ore ar fi rezonabilă pentru ca judecătorul să poată studia atent dosarul, procurorul să poată să-şi pregătească atacul, iar avocaţii să poată pregăti apărarea corespunzător. Ar fi în interesul respectării drepturilor procesuale ale inculpaţilor”, este de părere deputatul.

Avocaţii din cazul “transportatorilor” s-au plâns că nu au apucat să studieze dosarul cu 15 volume, ancheta procurorilor fiind începută din 2009. În închiderea de arestare preventivă, datată “11-12 noiembrie 2010”, se arată că instanţa a respins cererea avocaţilor de amânare a judecării cauzei, precizând că timpul a fost scurt şi pentru judecător. “Instanţa, deliberând, respinge cererea de amânare formulată în cauză, arătând că şi aceasta a fost sesizată târziu cu soluţionarea prezentei cauze, alocându-şi un timp de studiu al dosarului mai scurt decât cel alocat apărătorilor”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.

Cei şase inculpaţi, printre care şi Ovidiu Vancea, zis “Balibacea”, implicat şi în dosarul atentatului cu grenadă din Turda din 2003, au fost arestaţi preventiv pentru fals, uz de fals şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ei sunt acuzaţi că luau de la firme marfă, pe care nu o transportau la destinaţie, ci o vindeau sub preţul pieţei. “S-a format o falsă consideraţie că, dacă apare numele meu într-un caz, sunt, automat, liderul grupării. Am cea mai mică contribuţie în acest dosar”, a spus Vancea la Curtea de Apel. Recursul inculpaţilor a fost respins.

Comenteaza