2,4 milioane de euro pentru şcolirea minorităţilor fără locuri de muncă din Ardeal

2,4 milioane de euro pentru şcolirea minorităţilor fără locuri de muncă din Ardeal
Peste 600 de romi şi alte minorităţi din 12 judeţe, inclusiv din Cluj, vor învăţa meserii noi pentru a se putea angaja mai uşor, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 2,4 milioane de euro (10,1 milioane de lei) lansat ieri la Cluj.

 Romii care beneficiază de cursuri vor putea să-şi facă propria afacere şi să emită facturi pentru serviciile prestate.

 

Cu banii de la Uniunea Europeană vor fi create 36 de grupuri de iniţiativă funcţionale în tot atâtea comunităţi multietnice din regiunile de dezvoltare Centru şi Nord-Vest, vor fi educate pentru piaţa forţei de muncă 720 de persoane, va fi editată o publicaţie în domeniul economiei sociale, care va fi distribuită în 1.500 de exemplare, iar 40 de angajaţi din primării vor fi şcoliţi în domeniul nediscriminării, acceptării diversităţii şi incluziunii sociale, potrivit managerului de proiect Gabor Adam.

 

Cea mai mare parte a banilor va fi alocată pentru salariile persoanelor implicate în proiect - 12 facilitatori, 12 agenţi de ocupare a forţei de muncă, şase consultanţi pentru activităţi generatoare de venituri ale viitorilor beneficiari, dar şi 24 de operatori de piaţă, care vor implementa un studiu în judeţele în care are loc proiectul, pentru a vedea care sunt cele mai bune locuri de muncă pentru persoanele ţintă.

 

“Consultanţii ştiu să facă un plan de afaceri, să analizeze ideile de afaceri şi vor lucra nemijlocit cu beneficiarii”, a spus Gabor. De menţionat că 75% dintre persoanele ţintă sunt romi, iar restul - alte naţionalităţi. Majoritatea celor care vor face parte din proiect sunt persoane care trăiesc din venitul minim garantat. întrebat cum s-a ajuns la această pondere de beneficiari,

 

 Gabor a precizat că iniţial a intenţionat ca beneficiarii să fie doar de etnie romă, dar “nu am vrut să afectăm relaţiile interetnice”, astfel că au fost incluse şi persoane de altă etnie. Banii de la Uniunea Europeană sunt alocaţi prin Programul Operaţional Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane”  (POSDRU) şi proiectul este printre cele mai scumpe din regiune. Tot prin POSDRU au fost finanţate mai multe proiecte ale universităţilor clujene – “Babeş-Bolyai”, Universitatea Tehnică, USAMV sau Universitatea de Medicină şi Farmacie – cu valori medii de 19 milioane de lei.

 

Comenteaza