300 de vinuri noi, în festival la Cluj

300 de vinuri noi, în festival la Cluj
Clujenii curioşi să se instruiască în alegerea unui vin bun sunt aşteptaţi de azi la Festivalul Provino, primul festival de vin, artă şi gastronomie din Transilvania.

Producători, distribuitori de vinuri, brânzeturi şi mezeluri de soi, dar şi cei mai buni somelieri din ţară se află pentru trei zile la dispoziţia clujenilor la Grand Hotel Napoca. Evenimentul a fost inaugurat fastuos, cu discursurile unor oaspeţi de seamă şi cu un spectacol pe cinste, în care somelierii au deschis sticle de şampanie cu sabia. Ioan Sbârciu, preşedintele Senatului Universităţii de Artă şi Design, a salutat iniţiativa organizatorilor de a alătura standurilor o expoziţie de pictură. "Sunt convins astăzi că aici la Cluj, în inima Transilvaniei, trăieşte o cultură a vinului şi a gastronomiei", a spus Vasile Cozma, suprefect al judeţului Cluj.

Clujenii sunt aşteptaţi să viziteze evenimentul de vineri, de la ora 11:00. "Ar trebui să caute în primul rând noutăţi pentru ei. La târg vor avea şansa să deguste peste 300 de sortimente de vin care nu se găsesc la ora actuală în Cluj. Sunt lansate vinuri noi", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Pentek Istvan, secretar general în Organizaţia Somelierilor din România. Potrivit acestuia, tendinţa merge spre consumul de vinuri roşii seci, deşi în continuare vinurile albe domină piaţa. "Consumatorul român face încă greşeli enorme. Încă nu a aflat că vinul nu este o băutură, ci un aliment. Românul înainte de masă bea întotdeauna o tărie şi asta îi afectează digestia. Ar fi de preferat să se consume întotdeauna un vin spumant. Generează o stare de foame şi ajută foarte mult la digestie", a explicat somelierul. Nu excelăm nici în privinţa asocierii vinurilor şi ar trebui îmbunătăţită partea de servire în restaurante. "La evenimente ca acesta de la Cluj consumatorul poate învăţa cum ar trebui să aleagă vinul, să îl combine, cu ce ocazie, astfel încât atunci când va ajunge la un magazin va şti ce să îşi cumpere", a mai spus Pentek.

Festivalul clujean a fost apreciat ca "ceva extraordinar pentru promovarea producţiilor româneşti de vin" de către Laurian Olărescu, manager vânzări la Vitipomicola Sâmbureşti, parte a grupului Valvis Holding. "Eu sper să facem cu toţii aşa încât să ne redescoperim adevăratele produse care se fac pe teritoriul ţării noastre", a declarat Olărescu.

"Românul şi în special piaţa Clujului s-a reorientat, ei sunt foarte deschişi spre vinurile premium, de calitate, iar ca tendinţă a consumatorului pentru brandurile HORECA sunt preferate vinurile seci şi albe şi roşii în mod egal. Surprinzător, în 2011 a fost o creştere a vinurilor premium", a explicat Luminiţa Tzakis, managerul naţional al Cramei Oprişor. Problemele cu care se confruntă producătorii în domeniu ţin mai ales de legislaţie. "Noi, ca producători, nu suntem sprijiniţi de stat. E greu să plăteşti TVA-ul, inclusiv în cazul în care clientul a intrat în faliment şi nu ne putem recupera banii", a spus Tzakis.

Evenimentul va mai cuprinde degustări, demonstraţii, o expoziţie de artă, o şcoală a vinului, un magazin, muzică şi seri de rafinament. La parter va fi un punct de unde se vor putea cumpăra aproape toate vinurile prezentate.

 

 

Comenteaza