4.200 de lei pe lună pentru cercetători, la Politehnică

4.200 de lei pe lună pentru cercetători, la Politehnică
47 de cercetători ai Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) vor primi burse post- doctorale în valoare de 4.200 de lei lunar, ca urmare a proiectului “4D-Postdoc”, finanţat cu 5 milioane de euro de Uniunea Europeană.

 

Iniţial, la Cluj erau oferite 40 de burse, iar la Universităţile “Politehnica” (Timişoara) şi “Gheorghe Asachi” (Iaşi) erau acordate câte 18 burse. Pentru că la celelalte universităţi partenere locurile nu au fost ocupate, la Cluj s-au suplimentat bursele cu încă şapte locuri.

 

 “Proiectul este finanţat pe axa POSDRU de Uniunea Europeană, cu coparticipare de 25% a statului român. 2% din suma totală provine de la beneficiar, care este UTCN. Finanţarea totală a proiectului este de 5 milioane de euro”, a declarat Aurel Vlaicu (foto), prorector al Universităţii Tehnice Cluj.  Cercetătorii vor primi bursele timp de 34 de luni.

 

“Finanţarea cercetătorilor Postdoc se face prin burse lunare, care, la finalul celor aproape trei ani, vor ajunge la valoarea de aproximativ un milion de euro. Suma pe care o primesc cercetătorii este în valoare de 4.200 de lei lunar la care se adaugă, în perioadele când efectuează stagii în străinătate sau conferinţe, o sumă de 500 de euro pentru acoperirea cheltuielilor din străinătate. Mai există o sumă prevăzută pentru achiziţii de echipamente, servicii, materiale şi avem o echipă de management formată din circa 40 de persoane, plătită pentru derularea acestui proiect”, a precizat Vlaicu.

 

Cercetătorii vor trebui să publice lucrări ştiinţifice pe teme precum tehnologiile societăţii informaţionale, energie, mediu, materiale, procese şi produse inovative. “Ţinta noastră  este ca fiecare dintre cercetătorii noştri Postdoc să publice un număr de lucrări catalogate în baze de date internaţionale. Există un target minimal de performanţe  pe care trebuie să îl îndeplinească la sfârşitul celor trei ani”, a menţionat Aurel Vlaicu.

 


Comenteaza