59 de copii au fost adoptaţi la Cluj anul trecut
- Scris de Cristina Pirvu
- 10 Apr 2012, 23:01
- Eveniment
- Ascultă știrea

În prezent, la Cluj sunt 29 de copii care au fost declaraţi adoptabili. Conform evidenţelor DGASPC Cluj, 59 de copii au fost adoptaţi în 2011. "În prezent, sunt 29 de copii care au procedura de adopţie deschisă. Urmează ca în următoarele trei luni de zile la nivelul direcţiei să se realizeze o reevaluare a celor peste 650 de copii care se găsesc în sistem. Urmează să vedem la care dintre aceştia se va preta procedura de adopţie", a declarat Nicoleta Molnar, directorul DGASPC Cluj.
Conform acesteia, 20 de familii au dobândit atestatul de părinte adoptator sau au solicitat să fie evaluate pentru a putea adopta. "Anul trecut au fost adoptaţi 59 de copii, iar în 2010 58 de copii. În prezent, avem 13 copii care sunt în fazele aproape finale - încredinţare şi încuviinţare a adopţiei, iaar patru copii, în procesul de potrivire. Sunt 14 familii care au atestat de părinte adoptator la această oră şi şase solicitări de evaluare în vederea dobândirii atestatului", a adăugat Molnar.
Conform acesteia, odată cu intrarea în vigoare a Legii adopţiilor, va scădea timpul de aşteptare pentru cei care doresc să devină părinţi. "Adopţia va dura nouă luni - un an. Înainte, procesul de adopţie depăşea un an şi jumătate sau chiar doi ani, lucru care depindea şi de modul cum se realizează potrivirea practică între adoptator şi copil", a explicat Molnar. Noul act normativ prevede că un copil ai cărui părinţi sunt necunoscuţi poate fi declarat adoptabil într-un interval de 30 de zile. De asemenea, pentru copiii ai căror părinţi şi rude până la gradul IV au fost de acord cu adopţia se va putea deschide procedura într-un termen de 60 de zile.
"Un lucru nou şi salutar şi care va fi o şansă pentru copiii aflaţi în prezent sub măsură de protecţie specială şi instituţionalizaţi este acela că dacă pe o perioadă de un an de zile familia şi rudele până la gradul IV nu au menţinut legătura printr-o relaţie de ataşament care să poată fi probată prin întâlniri repetate şi prin modul în care se comportă copilul cu familia lui, acesta va putea fi declarat, după un an, adoptabil. Un lucru nou este şi judecarea cu celeritate a tuturor proceselor care interesează adopţia şi sesizarea instanţei înainte de sfârşitul perioadei de încredinţare cu cinci zile, ceea ce duce la scurtarea maximă a termenelor din justiţie", a adăugat Molnar. Totodată, legea prevede că un copil instituţionalizat în România poate fi adoptat de rude până la gradul IV care locuiesc în străinătate.