6.000 de falimente pe rol în 2010 la Cluj

6.000 de falimente pe rol în 2010 la Cluj
Efectele crizei: jumătate din totalul de 12.660 de cauze de la Tribunalul Comercial în anul 2010 privesc procedura insolvenţei.

Conducerea Tribunalului Comercial vorbeşte în bilanţul pe anul trecut despre o "creştere semnificativă a numărului de cereri având ca obiect procedura insolvenţei". Totalul acestora depăşeşte numărul celorlalate tipuri de cauze comeciale la un loc. Judecătorii se plâng că sunt nevoiţi să lucreze ore suplimentare, care nu le sunt plătite şi pentru care nu primesc zile libere.

Litigiile denumite generic "comerciale", înregistrate anul trecut pe rolul instanţei, au fost în număr de 5.926, iar cererile ce au ca obiect procedura insolvenţei au fost în număr de 6.028. Acestea reprezintă cauzele directe, în număr de 11.954, la care se adaugă recursurile şi apelurile, mult mai puţine la număr. "Raportat la anul 2009, numărul cauzelor înregistrate evidenţiază o creştere de la 10.487 în anul anterior la 12.660 cauze, datorită creşterii semnificative a numărului de cereri având ca obiect procedura insolvenţei, respectiv a cererilor conexe care se soluţionează în cadrul acestei proceduri", se arată în bilanţul Tribunalului Comercial.

Instanţa comercială a înregistrat şi o creştere a numărului de dosare soluţionate. Astfel, dacă la finalul anului 2009 au fost soluţionate 8.437 dosare, rămânând un stoc de 2.053 dosare, la sfârşitul anului 2010 s-a constatat că numărul dosarelor soluţionate a fost de 10.181, iar stocul de 2.479 cauze. Anul trecut au fost de două ori mai multe cauze suspendate, în număr de 289 faţă de 142 anul anterior. Potrivit bilanţului, în 90 la sută dintre cazurile de suspendare este vorba despre insolvenţe, de la data deschiderii procedurii suspendându-se de drept toate acţiunile judiciare până la stabilirea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

La Tribunalul Comercial au lucrat până în luna august opt judecători, iar din luna respectivă sunt zece, ca urmare a promovării examenului de ocupare a posturilor. Numărul cauzelor de soluţionat pe judecător în 2010 a fost de 1.183, din care au fost soluţionate 1.135, iar în 2009 numărul cauzelor de soluţionat a fost de 1.697, iar soluţionate au fost 1.383. Judecătorii şi grefierii se plâng de supraîncărcarea activităţii. "Pe parcursul întregului an, activitatea de judecată şi desfăşurarea tuturor celorlalte activităţi specifice instanţei specializate s-a realizat cu eforturi deosebite atât din partea judecătorilor, cât şi din cea a personalului auxiliar, cu depăşirea semnificativă a orelor de program, deşi ordonatorul de credite nu a asigurat plata orelor suplimentare, fiind în imposibilitatea de a acorda pentru aceste ore zile libere", se menţionează în raportul de activitate pe 2010.

Cu toate că pe parcursul anului au fost formulate cereri de suplimentare a posturilor de grefieri, acestea au fost respinse ca urmare a adoptării OUG 223 din decembrie 2008, prin care s-a dispus suspendarea procedurii de ocoupare prin concurs sau examen a posturilor vacante. Astfel, din ianuarie 2010 a fost delegat un grefier de la Curtea de Apel care să lucreze la Tribunalul Comercial, iar începând cu luna octombrie au mai fost delegate două grefiere pentru o perioadă de şase luni.

În bilanţul instanţei sunt evidenţiate şi problemele legate de soluţionarea unor dosare: "se constată amânări repetate ale unor cauze şi faptul că încă există unele stocuri de dosare mai vechi de şase luni sau mai vechi de un an. Unele motive ţin de modul de administrare a dosarului de către completul de judecată , de lipsa de exigenţă în stabilirea cadrului procesual încă de la primul termen, de lipsa de fermitate în sancţionarea conduitelor culpabile sau de rea-credinţă a părţilor în proces. Alte motive privesc suspendarea judecării cauzelor, procedura de citare cu părţile care au domiciliul în străinătate, volumul mare de muncă al experţilor judiciari faţă de numărul redus al celor care prestează muncă de calitate, complexitatea cauzelor şi stabilirea superficială a obiectivelor expertizei". Conducerea Tribunalului Comercial a dispus ca pe viitor să se verifice trimestrial dosarele suspendate.

Creşteri spectaculoase ale numărului de dosare

Statistica pe ultimii şase ani, de când s-a înfiinţat Tribunalul Comercial, arată o creştere impresionantă a numărului de dosare înregistrate într-un an. Dacă în anii 2004 şi 2005 se înregistrau 911, respectiv 2.907 de cauze, în ultimii doi ani au intrat pe rol 9.106, respectiv 10.607 dosare.

 

 

Comenteaza