71 de persoane salvate, dar și o tragedie în munți. Iată bilanțul urgențelor montane din Cluj

71 de persoane salvate, dar și o tragedie în munți. Iată bilanțul urgențelor montane din Cluj

În ultimele 24 de ore, situația pe zonele montane din România a devenit alarmantă, cu un număr în creștere a accidentelor.

Salvamontiștii au reușit să intervină și să salveze 71 de persoane, dar, din păcate, o tragedie a marcat aceste intervenții.

Potrivit informațiilor furnizate de Salvamont România, în decursul unei singure zile, au fost înregistrate 73 de apeluri la Dispeceratul Național Salvamont, solicitând intervenția urgentă a salvatorilor montani.

Cele mai multe solicitări au venit către Salvamont Voineasa și Lupeni, fiecare cu 10 apeluri, urmate de Salvamont Maramureș cu 8 și Salvamont Prahova cu 7 apeluri. De asemenea, intervenții de urgență au fost solicitate și către echipaje din alte regiuni montane.

„Numărul de accidente montane creşte îngrijorător de la zi la zi, fapt ce ne determină să vă îndemnăm la prudenţă şi responsabilitate în derularea activităţilor montane. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 73 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor”, anunţă Salvamont pe pagina de Facebook.

Cele mai multe solicitări au fost pentru Salvamont Voineasa şi Lupeni - câte 10 apeluri, pentru Salvamont Maramureş - 8, iar pentru salvatorii montani din Prahova - 7. Apeluri pentru intervenţia de urgenţă au fost şi pentru salvamontiştii din Bihor, Gorj, Braşov, Buşteni, Alba, Predeal, Cluj, Harghita, Neamţ, Dâmboviţa, Sibiu, Buzău.

La nivelul Clujului, salvamontiștii au intervenit în două situații de urgență. În total, 71 de persoane au fost salvate, dintre care 26 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. Într-o situație tragică, o persoană a decedat, fiind predată la Serviciul de Medicină Legală (IML), iar o altă persoană a fost transferată la spital cu elicopterul SMURD.

Autoritățile recomandă cu tărie prudență și responsabilitate în desfășurarea activităților montane, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de accidente. Este esențial să se respecte regulile de siguranță și să se acorde atenție sporită în aceste condiții dificile în munți.

Comenteaza