75.000 de lei cheltuiţi de anchetatorii clujeni pentru un caz finalizat cu achitare

75.000 de lei cheltuiţi de anchetatorii clujeni pentru un caz finalizat cu achitare
Unul dintre dosarele “grele” ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj, cel în care prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, a fost acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, primire de foloase necuvenite şi instigare la fals intelectual, s-a încheiat la sfârşitul anului 2011 cu o achitare.


Curtea de Apel Cluj motivează achitarea prin faptul că procurorii DNA îşi fundamentează acuzaţiile "numai pe convorbirile telefonice şi ambientale interceptate şi înregistrate (deci pe elemente de fapt subiective şi pe aparenţe)". Mai mult, magistraţii Curţii de Apel critică aspru rechizitoriul.
"Cuvintele şi expresiile folosite în rechizitoriu, constată Curtea, au fost extrem de dure şi retezau instinctiv tendinţa oricui de a se apăra. Instanţa apreciază că aproape şochează modul în care sunt boldite, subliniate şi apoi transpuse cu MAJUSCULE unele convorbiri telefonice, inducând subliminal impresia că acestea ar fi probele de bază".

Adriana Veturia Moldovan, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, a fost arestată preventiv în 24 iunie 2009 şi a stat după gratii până în 2 iulie 2009, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis recursul. Alături de ea au fost acuzaţi Petru Rus, magistrat la Judecătoria Năsăud, pentru fals intelectual, şi Vasile Ruşti şi Ioan Scurtu, patronul firmei Dimex 2000 Company SRL Rebra, pentru cumpărare de influenţă. Procurorii DNA au susţinut că Adriana Veturia Moldovan, în cursul lunilor aprilie-mai 2009, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, a acceptat şi primit de la Ioan Scurtu edificarea cu titlu gratuit a unui pod în valoare de 30.000 de lei, peste pârâul din comuna Şanţ (Bistriţa-Năsăud), lângă complexul turistic Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a acesteia. "În schimb, inculpata a promis că va interveni pe lângă inculpatul Rus Petru, judecător la Judecătoria Năsăud, pentru a-l determina să pronunţe o hotărâre judecătorească favorabilă inculpatului Scurtu Ioan într-o cauză civilă în care acesta din urmă avea calitatea de reclamant", se arată în rechizitoriul DNA. Prim-procurorul a mai fost acuzat că ar fi luat ca mită suma de 2.000 de lei de la Vasile Ruşti, pentru a interveni pe lângă magistraţii din Bistriţa-Năsăud pentru a-i da fratelui acestuia o soluţie favorabilă, bărbatul fiind arestat preventiv sub acuzaţia de viol.

Toţi inculpaţii din acest dosar au fost achitaţi. "Întreg materialul probator şi interceptările convorbirilor telefonice şi din mediu ambiental din faza de urmărire penală, precum şi din faza de judecată contrazic aspectele reţinute în rechizitoriu", şi-au motivat decizia magistraţii Curţii de Apel. În rechizitoriu, procurorii DNA au cerut Veturiei Moldovan să achite cheltuieli judiciare de 60.000 de lei, iar cei trei inculpaţi în acelaşi dosar, câte 5.000 de lei. Însă, potrivit deciziei de achitare, cheltuielile cad în sarcina statului.

În faţa casei procurorului-şef au fost instalate inclusiv camere video, se arată în motivare. "S-a ajuns la situaţia în care s-au mobilizat resurse tehnice şi o logistică impresionante pentru a se descoperi o infracţiune de foloase necuvenite constând în două ghivece de flori", a spus avocatul Eugen Iordăchescu, unul dintre apărătorii Veturiei Moldovan.

 

Comenteaza