A 11-a săptămână de proteste la Cluj față de proiectul de la Roșia Montană: s-a scandat la adresa jandarmeriei FOTO / VIDEO

A 11-a săptămână de proteste la Cluj față de proiectul de la Roșia Montană: s-a scandat la adresa jandarmeriei FOTO / VIDEO
Circa 500 de clujeni au protestat și în această seară faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Este a unsprezecea duminică în care clujenii ies în stradă, merg în marș și blochează traficul rutier din centrul orașului scandând "Jos Guvernul", "Roşia, Roşia vine revoluţia" și "Uniți salvăm Roșia Montană".

Manifestanții au început să se strângă în Piața Unirii începând cu ora 16. De la o săptămână la alta, numărul acestora scade vizibil, dar au învățat să se folosească "de recuzită" pentru ca protestul să  nu-și piardă din ecou. Dincolo de pancartele, banner-ele sau steagurile cu mesaj precum "Vrem dezvoltare durabilă în Roşia Montană", "Aurul în Canada, şpaga în Bucureşti, cianura în Ardeal", "Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi", protestatarii au adus în piață o roșie gonflabilă gigant și au pus la cale un proiect cultural colectiv, ce are ca destinatar tocami sediul UNESCO. 

"Este o roșie supărată, care cu trecerea timpului se înfurie tot mai tare și crește și care îi cere prim-ministrului Ponta să renunțe la proiectul exploatării miniere", a spus Cornel, unul dintre protestatari.

Roșia gonflabilă a fost în centrul atenției, cei prezenți pozându-se cu aceasta sau chiar s-au jucat volei cu ea.

Un alt grup de protestatari a venit în Piața Unirii cu un proiect de artă colectiv: o pancartă de mari dimensiuni pe care a fost desenată "frunza" Roșiei, iar în jurul acesteia doritorii au putut desena mai multe contururi: "este un proiect ce aparține artistei Manuela Mancu din Londra, contururile înseamnă ecourile celor ce ies în stradă pentru cauza Roșiei Montane, iar proiectul va lua calea sediului UNESCO, la Paris", a spus Alina Banu.

Au urmat discursuri din partea "vocilor" manifestanților, iar mulțimea a scandat" Uniţi salvăm Roţia Montană", "Peste tot Poliţie, nicăieri Justiţie", "Vrem omenie, nu Jandarmerie", "Solidaritate", "Jos Guvernul", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", Roşia, Roşia vine revoluţia".

Manifestanţii au scandat şi faţă de şeful Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, Sorinel Budişan, pe care îl consideră vinovat de incidentele de la protestul de săptămâna trecută - "Ponta are un pulan, colonelul Budişan".

Ulterior, protestatarii au plecat în marș pe ruta: Bulevardul Eroilor, Dorobanților, Fabricii, București, prin fața sediului Inspectoratului de Poliție Cluj, Piața Mihai Viteazul, Memorandumului, pentru ca în final să se oprească în fața Primăriei Cluj-Napoca. Mai mulți jandarmi au însoțit coloana de manifestanți. Traficul auto pe traseul amintit a fost blocat. Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

 

 

 

 

 

Comenteaza