A cincea săptămână de proteste ample la Cluj. Câțiva manifestanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii, folosindu-se un spray lacrimogen FOTO/VIDEO

A cincea săptămână de proteste ample la Cluj. Câțiva manifestanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii, folosindu-se un spray lacrimogen FOTO/VIDEO
Circa 5.000 de clujeni au ieșit în stradă în această seară, în a cincea săptămână de proteste față de proiectul minier de la Roşia Montană.

Manifestanții și-au dat întâlnire, la ora 17, de această dată pe Bulevardul Eroilor, peste drum de sediile partidelor politice locale, iar asta deoarece în Piața Unirii au loc concerte în cadrul festivalului Timaf.

Câţiva protestatari au aruncat cu roşii într-un panou cu chipul ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care l-au numit "Barbarul, Ministrul Sfârşitului Culturii", scandându-se la unison "Demisia!". Au urmat discursuri împotriva clasei politice și a companiei miniere RMGC, evocându-se încă o dată dezavantajele exploatării miniere cu cianură la Roșia Montană. Un tânăr a propus ca manifestațiile să aibă în continuare loc în Piața Unirii și să existe încă două întruniri săptămânale, marțea și joia, pentru dezbateri și discuții.

În jurul orei 18.30, manifestanții au pornit în marș spre cartierul Gheorgjeni, pe traseul: Bulevardul Eroilor-Teatru Național - Piața Cipariu - Bulevardul Nicolae Titulescu - Iulius Mall - sens giratoriu Măraști - Bulevardul 21 Decembrie - Prefectură.

Traficul pe traseul marșului a fost blocat pe o bandă de circulație. Dacă o parte din șoferii ce veneau din sens opus salutau protestatarii cu claxoane și din faruri, alții au adresat chiar înjurii și i-au trimis pe aceștia acasă.

Clujenii au venit și de această dată cu afișe, steaguri, pancarte și bannere cu mesaje precum: "Salvaţi Roşia Montană", "După mină, potopul", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Roşia Montană, nu gropană" sau "Nu cianură, vrem natură". Câțiva tineri au purtat pe față măști de gaze. S-au scandat lozinci precum: "Uniți salvăm Roșia Montană", "Jos cu hoții", "Nu stați adormiți că mâine sunteți otrăviți", "Nu corporația face legislația", "Nu cedăm, nu capitulăm".

La protest au participat și câțiva studenți la medicină, în urma mesajului transmis pe rețeaua de socializare Facebook: "Marșul Halatelor - un eveniment creat de medici solidari cu protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană. Nu contează culoarea halatelor, moltoanelor și a costumelor de clinică".

La Prefectură a avut loc a doua "roșinare" a ministrului Daniel Barbu "pentru declarațiile sale mincinoase".

Tudor Chirila, solistul trupei Vama, a postat pe Facebook o poză de la protestele de la Cluj. Acesta se află în această seară în orașul de pe Someș pentru a susține un concert în Piața Unirii, în cadrul TIMAF. "Acum ajung și eu la proteste", a scris acesra pe Facebook.

Foto: Eugen Olariu

Săptămânile trecute, protestatarii au mers în marș în cartierele Mărăști și Mănăștur.

Proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au loc în fiecare duminică începând din 1 septembrie, în Capitală şi în alte oraşe din ţară, după ce în 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

UPDATE: Între câțiva protestatari și jandarmi a existat o altercație în zona FSEGA. Forțele de ordine au intervenit cu spray lacrimogen, însă nimeni nu a fost rănit. Oamenii au început să strige: "Jandarmeri apară hoția!" și "Fără violență!" pentru că în zonă se aflau și copii și vârstnici.

Traficul și transportul în comun în zonă erau blocate. Se pare că scandalul a izbucnit în momentul în care un jandarm i-a cerut uneia dintre participantele la marş să se încadreze în coloană, după care jandarmii au îmbrâncit-o într-un gard, iar mai mulţi protestatari au sărit în ajutorul tinerei, creându-se o busculadă.

Foto: Eugen Olariu

Şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonel Florinel Budişan, a declarat că "a avut loc o îmbrânceală şi că probabil sprayul lacrimogen a fost folosit din greşeală".

UPDATE: Protestul continuă și la această oră (n.red. 21.40). Traficul din centrul orașului este paralizat. Autobuzele RATUC sunt trase pe marginea străzii, iar mașinile care vin pe Moților dinspre Mănăștur sunt deviate pe rute ocolitoare.

 

 

Comenteaza