A crescut numărul copiilor abuzaţi fizic în Cluj

A crescut numărul copiilor abuzaţi fizic în Cluj
Numărul copiilor clujeni care au fost abuzaţi de către părinţi a crescut în anul 2011. Astfel, dacă în anul 2010 în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj se aflau 102 copii care au suferit diferite forme de abuz din partea părinţilor, în 2011 numărul copiilor abuzaţi a ajuns să fie de 144.

"Situaţia DGASPC cu privire la numărul de copii abuzaţi s-a prezentat în felul următor: în anul 2010 au fost 102 cazuri, în anul 2011 - 144 de cazuri şi în anul 2012, până în prezent, au fost 28 de cazuri", a declarat Nicoleta Molnar, directorul DGASPC Cluj. Conform acesteia, în unele cazuri DGASPC s-a autosesizat, dar au existat şi reclamaţii venite din partea familiei, a copiilor sau a vecinilor cu privire la un posibil abuz asupra minorilor. "Au fost şi cazuri care au venit de la spitale sau alte instituţii de la nivelul comunităţii care au sesizat că în cazul acelui copil ar putea fi vorba de un abuz", a explicat Molnar. Aceasta declară că majoritatea copiilor abuzaţi provin din familii dezorganizate şi în care frecvent se consumă alcool sau chiar droguri. "Sunt familii care au un exemplu anterior în copilărie care a fost încărcat de violenţă", a adăugat Molnar. Conform acesteia, clujenii pot sesiza un abuz asupra unui copil la numărul de telefon 0264-984 sau se pot prezenta la sediile DGASPC.

"În momentul când se sesizează un abuz rolul nostru este de a evalua fiecare caz în parte pentru a vedea despre ce tip de abuz este vorba şi de cât timp durează, lucru care îi ajută pe specialiştii noştri atunci când îşi vor constitui planul de intervenţie, care poate consta în medierea relaţiei până la soluţia extremă de a scoate copilul din familie. În peste 50% din cazuri copiii au fost scoşi din familie", a adăugat şefa DGASPC. În anul 2010 la DGASPC s-a sesizat un caz de trafic de persoane. "Majoritatea abuzurilor sesizate sunt abuzurile fizice, apoi cele emoţionale, sexuale, exploatare prin muncă şi, mai rar, traficul de persoane. Abuzul emoţional este situat pe locul doi deoarece este destul de greu de a-l demonstra şi de a-l susţine. Câteodată există combinaţia abuzului fizic cu cel emoţional. În anul 2010 a fost un singur caz de trafic de persoane", a precizat Molnar.

 

 

Comenteaza