A dispărut Kolozsvar. "Autorii sunt în faţa poliţiştilor, iar poliţia închide ochii". Reacţia primăriei

A dispărut Kolozsvar.
Cineva a lipit autocolantul, cineva l-a dezlipit. Maghiarii sunt "fierţi", dar s-ar putea ca principalii vinovaţi din punctul de vedere al legii să fie din rândul lor.
">

Autori necunoscuţi au facut sa dispară marţi inscripţia "Kolozsvar", de pe automatul de bilete din faţa Teatrului Maghiar de Stat. O fostă angajată a instituţiei a fotografiat momentul când au sosit la faţa locului poliţiştii. Ea le-a încărcat pe reţeaua de socializare Facebook, împreună cu un text în care îşi exprimă nemulţumirea.

"Cadou de "toleranţă" de Zilele Culturale Maghiare din Cluj: în timp ce înăuntru, la Teatrul Maghiar de Stat se derula spectacolul Ansamblului Folcloric Maghiar de Stat din Budapesta despre Transcarpatia multietnică, cu dansuri, obiceiuri şi cântece slovace, rutene, ucrainene, ţigăneşti, evreieşti, româneşti din Maramureşul istoric, respectiv maghiare (cum sper ca vom vedea la un moment dat, să zicem, şi din partea Ansamblului Ciocârlia) - denumirea oraşului în maghiară din faţa teatrului, un gest făcut din partea municipalităţii, în staţia de tramvai, "Kolozsvár", a fost acoperită cu vopsea albă.

Evident, făptaşii vor fi şi vor rămâne necunoscuţi. Asta este... Autorii sunt în faţa poliţiştilor, iar poliţia închide ochii. Aştept rezultatul "anchetei". Trist", a scris Takacs Aranka, pe Facebook.

UPDATE: "Era un sticker lipit pe automatul de ticketing. Poliţiştii i-au identificat pe cei care l-au rupt. Nu ştim încă dacă era pus de proprietarul aparatului, municipalitatea, sau de altcineva. Vom vedea daca se face vreo plângere. În acest caz, vom trece la sancţionarea celor doua persoane pe care le cunoaştem", a explicat Sorin Graur, comisar şef IPJ Cluj.

UPDATE 2: Într-un comunicat remis presei, primăria a afirmat că nu a lipit autocolante cu Kolozsvar în staţii şi că acestea au fost plasate acolo de persoane neidentificate, în week-end. 

Iată conţinutul comunicatului:

"Săptămâna trecută, vineri 14 august 2015, s-a încheiat recepţia celor 61 de automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, amplasate în staţiile Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Aparatele au fost inscripţionate fără însemnul „Kolozsvar", modelul şi forma autocolantelor fiind aprobate în cadrul proiectului european „Modernizarea şi extinderea sistemului public de transport în comun în Zona Metropolitană Cluj", aprobat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1.

Inscripţia „Kolozsvar" a apărut ulterior recepţionării, doar pe o parte dintre aceste aparate.

Odată cu darea în funcţiune a sistemului, va exista şi un meniu de informare şi utilizare în 5 limbi: română, engleză, maghiară, franceză şi germană".

Primăria nu va face plângere împotriva celor care au dezlipit stickerele, dar încă nu s-a luat o decizie dacă va face o sesizare împotriva celor care le-au lipit acolo.

Comenteaza