A făcut închisoare, iar acum copiii lui cer despăgubiri de 5 milioane de lei de la stat

A făcut închisoare, iar acum copiii lui cer despăgubiri de 5 milioane de lei de la stat
Judecătorii secţiei civile a Curţii de Apel Cluj trebuie să decidă dacă Statul plăteşte 5 milioane de lei pentru perioada de detenţie a unui om nevinovat.

Cinci urmaşi ai lui Francisc Trombiţaş, un bătrân dintr-un sat bistriţean, acuzat în 1999 de cinci crime comise pe parcursul a şapte ani, au solicitat Statului Român despăgubiri pentru cele 13 luni în care tatăl lor a stat închis şi s-a îmbolnăvit. Cererea lor a fost respinsă de Tribunalul Bistriţa-Năsăud pe motiv că nu au calitate procesuală, însă sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj, unde are termen în noiembrie. Trombiţaş a fost declarat nevinovat prin sentinţă irevocabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în mai 2009, iar pe parcursul procesului civil privind despăgubirile a decedat, la vârsta de 72 de ani.

Cazul "Trombiţaş" agită apele în justiţie de 10 ani. Francisc Trombiţaş, un cioban din satul Sălcuţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost arestat preventiv în octombrie 1999, fiind acuzat că a ucis cu sânge rece patru femei şi un bărbat în perioada 1992-1999. Prima femeie, în vârstă de 64 de ani, a fost violată şi ucisă în 1992. Un bărbat martor la crimă a fost găsit a doua zi cu tâmpla zdrobită. După doi ani, alte două femei din Sălcuţa au dispărut, fiind găsite de săteni moarte după o lună şi jumătate de căutări. În 1999 a fost violată şi ucisă în propria casă Viorica Trombiţaş, cumnata suspectului. Femeile au fost ucise relativ asemănător, prin sugrumare cu mâinile sau cu diverse ţesături, printre care năframa sau ciorapul. Francisc Trombiţaş a fost pus sub învinuire în 1999 pentru toate cele cinci crime, după ce timp de şapte ani nu a fost vreun moment bănuit. Trombiţaş a stat în arest preventiv în perioada octombrie 1999-noiembrie 2000, fiind eliberat de Tribunalul Bistriţa-Năsăud după ce starea de sănătate i se agravase, acuzând o semiparalizie. Atunci avea 63 de ani. Instanţa bistriţeană l-a achitat pe bătrân în 2004, parchetul atacând sentinţa la Curtea de Apel Cluj, care în 2007 l-a condamnat pe Trombiţaş la 25 de ani de închisoare. Verdictul de la Cluj a fost anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în luna mai 2009, bătrânul fiind achitat definitiv în lipsă de probe.

În 12 octombrie 2009, Francisc Trombiţaş şi copiii lui, Alexandru Trombiţaş, Elisabeta Gross, Francisc Trombiţaş jr., Maria Pop şi Mihai Trombiţaş, au înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud cererea de "reparare prejudicii erori judiciare privare de libertate". Mai exact, reclamanţii au solicitat Statului Român despăgubiri în cuantum de 5 milioane de lei noi - constituind daune morale - şi 178.830 de lei daune materiale pentru cele 13 luni petrecute după gratii de ciobanul găsit în final nevinovat. Francisc Trombiţaş a decedat în 21 octombrie 2009, la vârsta de 72 de ani, la distanţă de exact 10 ani de la arestarea lui pentru crimele de la Sălcuţa. În iunie 2011 Tribunalul Bistriţa-Năsăud a respins cererea de despăgubiri a copiilor lui Trombiţaş. "Admite excepţia lipsei de calitate procesuală activă a reclamanţilor privind acţiunea formulată de către ei atât în nume propriu, cât şi continuată pentru reclamantul decedat în cursul procesului şi, în consecinţă, respinge acţiunea precizată şi continuată ca neîntemeiată", se arată în sentinţa de la Bistriţa. Aceasta a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj de către cei cinci urmaşi ai fostului inculpat. Procesul, în care se va da decizia definitivă, are termen de judecată la secţia civilă a Curţii în 25 noiembrie.

Mihai Trombiţaş consideră, în cererea depusă la instanţă, că toate crimele au fost puse în cârca tatălui său, profitându-se de lipsa lui de carte. "După ce a stat două luni în arest pentru crima comisă asupra mătuşii, şi-a adus aminte brusc că a mai omorât nişte femei în Sălcuţa. Tata mi-a spus că anchetatorii l-au convins să recunoască faptele, zicându-i că nu va mai vedea lumina soarelui, iar dacă declară ce vor ei o să-i dea oi la puşcărie", a precizat fiul fostului deţinut.

 

 

Comenteaza