Breaking news Exclusiv Update A fost instituită starea de urgență în privința levigatului de la Pata Rât

A fost instituită starea de urgență în privința levigatului de la Pata Rât

Comitetul pentru Situații de Urgență, întrunit miercuri după-amiază, la sediul Prefecturii Cluj, a decis instituirea stării de urgență în ce privește problema levigatului de la groapa de gunoi de la Pata Rât.

Președintele Consilului Județean Cluj, Alin Tișe, a confirmat, pentru Ziua de Cluj, decizia Comitetului pentru Situații de Urgență.

CSU a luat decizia în unanimitate. De altfel, au existat discuții între "palate" de circa două săptămâni. CSU a desemnat și un grup tehnic care să răspundă de soluționarea situației, condus de directorul tehnic de la Apele Române. Acest grup este însă instituit formal, pentru că CJ are deja un plan de măsuri.

În ședinta CSU, CJ a fost reprezentat de vicepreședintele Marius Mânzat. Următorul pas este instalarea unei stații de piroliză, care va neutraliza nămolul rezultat din epurarea levigatului.

De la ședință au lipsit reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Conform unui comunicat remis presei, Comitetul pentru Situații de Urgență a hotărât: 

Art.1 Se constată că fenomenul de poluare accidentală provenit de la depozitul de deșeuri neconform Pata-Rât Cluj, prin antrenarea unui debit de levigat/amestec de apă-levigat în pârâul Zăpodie îndeplinește condițiile unei „situații de urgență” așa cum este definită de art.2 lit. a din O.U.G. nr.21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare.

Art.2 Consiliul Județean Cluj, în calitate de beneficiar al lucrării „Închiderea depozitului neconform de deșeuri Pata-Rât” va valorifica în regim de urgență soluțiile stabilite prin raportul de expertiză a lucrărilor executate și a proiectului tehnic la Depozitul neconform de deșeuri Pata-Rât (cf. contractului nr.34019/208/2017), înaintat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prin adresa nr.6479/27.02.2018, astfel cum au fost concluzionate în actul înaintat de Consiliul Județean Cluj prin adresa nr. 9448/28.03.2018, cu respectarea normelor legale incidente în materie.

Art.3 Instituțiile statului cu atribuții în domeniu, respectiv:

  •  Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” Cluj;
  •  Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj;
  •  Garda Naţională de Mediu - Serviciul Comisariatul Judeţean Cluj;
  •  A.N. Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa;
  •  A.N. Apele Române - ABAST - Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj;
  •  Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj;
  •  Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj;
  • Inspectoratul de Stat în Construcţii - Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Vest

vor monitoriza în permanență, acțiunile și măsurile întreprinse de Consiliul Județean Cluj, urmărind respectarea tuturor reglementărilor legale incidente în materie, potrivit competențelor, în scopul stopării fenomenului de poluare accidentală de la depozitul de deșeuri neconform Pata-Rât.

Art.4 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va acorda, prin Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluării accidentale, constituit prin ordinul Prefectului Județului Cluj nr.537 din 08.12.2017, tot sprijinul necesar Consiliului Județean Cluj și instituțiilor publice implicate în restabilirea stării de normalitate la depozitul de deșeuri neconform de la Pata-Rât Cluj.

Art.5 Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, prin Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj va fi informat despre situația de urgență apărută.

Art.6 Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, asigurat de Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza