Abandonaţi de toţi: drama clujenilor cu dizabilităţi intelectuale

Abandonaţi de toţi: drama clujenilor cu dizabilităţi intelectuale
Patru clujeni cu dizabilităţi intelectuale sunt în evidenţele AJOFM Cluj. Singurul program destinat integrării pe piaţa muncii a acestei categorii de posibili angajaţi va fi derulat de o fundaţie clujeană, Centrul de Zi „Sfânta Maria”.

Deşi ar trebui să se afle în programele de angajare de la Forţele de Muncă ori în grija Direcţiei de Asistenţă Socială, clujenii cu dizabilităţi intelectuale au şanse aproape de zero să se angajeze.

„În general angajatorii nu doresc să angajeze astfel de persoane cu dizabilităţi psihice: că nu fac faţă locului de muncă, că nu au o stabilitate fizică şi psihică, ori că-i deranjează pe ceilalţi angajaţi. Până acum, nu am angajat nicio persoană din această categorie", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, responsabilul Centrului Regional pentru persoanele cu dizabilităţi din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Mara Crişan.

În total, în evidenţele AJOFM Cluj, există 215 persoane cu dizabilităţi fizice şi doar 4 clujeni cu dizabilităţi intelectuale cărora li s-a întocmit un dosar de angajare. Cu toate acestea, la nivel judeţean, nu există un program derulat de o instituţie publică menit să faciliteze integrarea pe piaţa forţei de muncă a acestor persoane.

Situaţia o resimte din plin şi A.T., un tânăr de 24 de ani, cu retard mental, din Cluj-Napoca. El a lucrat, în ultimii doi ani, ca agent de curăţenie, două ore pe zi, la o firmă de protecţie şi pază. În ultimele luni, însă, a rămas fără loc de muncă, pentru că firma s-a desfiinţat. Acum este în pragul disperării, pentru că deşi doreşte să muncească, nu are unde.
"Noi derulăm programe şi cursuri de calificare pentru toţi posibilii angajaţi. Am avut un curs special anii trecuţi, în 2006 cu Asociaţia Asclepios, în care au fost incluşi 17 clujeni cu dizabilităţi. Cei cu probleme de sănătate trebuie să treacă teste psihologice şi dacă le trec, atunci putem să-i ajutăm. Avem în evidenţă, până la 1 iunie 2013, cu dosare speciale în vederea căutării unui loc de muncă 4 persoane cu certificate handicap - în dizabilitate psihică", a spus Crişan.


Şi, mai grav, odată cu trecerea timpului, A.T. are şanse tot mai scăzute de a fi integrat pe piaţa forţei de muncă. Cel mai recent curs de recalificare profesională derulat pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale la AJOFM Cluj s-a desfăşurat acum 7 ani, potrivit reprezentanţilor instituţiei. A.T. nu are unde să-şi folosească abilităţile deprinse anterior, iar psihologii şi psihoterapeuţii Centrului de Zi „Sfânta Maria" din Cluj, unde ajunge de câteva ori pe săptămână, susţin că tânărul va ajunge să se atrofieze din nou.


Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, instituţie care are în subordine o structură specializată în evaluarea adulţilor cu diferite tipuri de handicap care doresc să muncească, a realizat un singur profil vocaţional complet al unei persoane cu dizabilitate intelectuală în 2013.

„Putem aprecia că din aproximativ 250-300 persoane care au beneficiat de informare şi consiliere privind accesarea unui loc de muncă 10% au fost cu dizabilităţi psihice în 2013. Profil vocaţional complet care presupune o interacţiune repetată şi de durată a fost efectuat la 12 persoane, din care 10% dizabilităţi psihice", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, Nicoleta Molnar, directorul DGASPC Cluj.


Centrul de zi „Sfânta Maria" din Cluj-Napoca va implementa singurul proiect-pilot destinat integrării tinerilor cu dizabilităţi psihice pe piaţa forţei de muncă, în primul centru de Angajare Asistată deschis în această săptămână în municipiu. În cadrul proiectului, 5 tineri cu dizabilităţi psihice din Cluj vor fi pregătiţi în primul Centru de Angajare Asistată deschis la Cluj-Napoca. Pe termen lung, ei vor putea fi angajaţi şi asimilaţi pe piaţa forţei de muncă.


"Nu este un curs de calificare profesională ci îi pregăteşte pe tineri să facă faţă rutinii şi normelor de la un loc de muncă, în cadrul unor stagii de practică la diverse firme. Oferă oportunitatea beneficiarilor de a se pregăti în vederea efectuării unei munci, alături de voluntari. Ei vor exersa, săptămânal, câte o operaţiune simplă pentru noi, dar complicată pentru ei. Încercăm să-i pregătim pentru un post, astfel ca în CV-ul lor să nu existe doar datele personale şi gradul de handicap ci şi o experienţă practică", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Banga Erzsebet, preşedinta fundaţiei Alpha Transilvană Târgu-Mureş, iniţiatorul proiectului care se va derula în Centrul clujean de Angajare Asistată.


La Cluj vor participa în proiect şi 27 de voluntari ai asociaţiei "Promisiune", care îi vor ajuta pe adulţii cu dizabilităţi să se integreze într-un posibil loc de muncă.

La Cluj-Napoca s-a lansat şi primul portal destinat angajatorilor care vor să le dea o şansă tinerilor cu dizabilităţi. „Noi vrem să-i pregătim pe oameni pentru un loc de muncă în care se pot integra şi, de aceea, venim în sprijinul angajatorilor cu specialiştii noştri în consultanţă. Pe site-ul lansat, http://www.dizab-job.ro/, societăţile comerciale interesate să angajeze astfel de persoane cu dizabilităţi intelectuale, pot găsi specialişti, mediatori care să le explice ce e de făcut", a punctat Banga.
La Târgu-Mureş există 43 de tineri cu astfel de dizabilităţi care sunt angajaţi.

 

 

 

Comenteaza