Academicianul Ionel Haiduc: hidrogenul este viitorul combustibil

Academicianul Ionel Haiduc: hidrogenul este viitorul combustibil
În 2018, tinerii americani vor conduce maşini care funcţionează cu hidrogen, a anunţat ieri preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, în cadrul unei conferinţe de popularizare a chimiei, susţinută la Cluj-Napoca.

"Toţi politicienii vorbesc acum de energie şi îi cheamă pe chimişti să ofere soluţii, pentru că petrolul este epuizabil. Există programe de studiu şi introducere a hidrogenului ca resursă de energie. Se estimează că în 2025 pieţele şi infrastructura de utilizare a hidrogenului vor fi mature, cel puţin în SUA", a menţionat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Prelegerea intitulată "Chimia pentru noi", cu care academicianul a cucerit publicul la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), a deschis o serie de conferinţe care urmează să fie organizate cu prilejul Anului Internaţional al Chimiei. Cuvântarea savantului s-a dovedit una plină de savoare.

"Sunt copleşit de numărul mare de participanţi, nu mă aşteptam. Mă gândeam să le spun chimiştilor să nu rămână în sală, cu siguranţă nu vor afla ceva nou din ce voi spune", şi-a început Ionel Haiduc expunerea, stârnind zâmbete în public.

Timp de aproximativ o oră, academicianul clujean a prezentat diverse etape ale domeniului, de la crearea Universului la atomi şi la momentele esenţiale ale istoriei chimiei, de la căutatea pietrei filosofale la descoperirea dioxidului de cadron, a oxigenului, de la întocmirea tabelului Mendeleev la descoperirea nailonului, a ADN-ului sau a anticoncepţionalelor şi până la descifrarea genomului uman. "Chimia ne face uneori viaţa mai uşoară, alteori mai grea, însă un lucru e sigur: chimia face viaţa posibilă", a conchis preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

 

 

Comenteaza