Achitat definitiv. Unul dintre cei mai bogaţi clujeni a scăpat de acuzaţii

Achitat definitiv. Unul dintre cei mai bogaţi clujeni a scăpat de acuzaţii
Ciorcilă a fost achitat final în dosarul de manipulare a pieţei de capital privind tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania.

ÎCCJ a respins, miercuri, ca nefondat, recursul procurorilor împotriva Curţii de Apel Bucureşti de achitare a preşedintelui CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi a asociaţilor acestuia, în dosarul în care este acuzat de spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital.

"“A fost nevoie de peste 4 ani ca să demonstrăm că toate acuzaţiile au fost nefondate şi aberante. Acuzaţiile au fost total false şi, în ceea ce mă priveşte, am demonstrat în trei instanţe, pe bază de documente oficiale şi indubitabile, că nu am fost proprietarul firmei implicate în acele tranzacţii, că nu am dispus efectuarea lor şi că nu am încasat niciodată nimic din contravaloarea lor. În concluzie, a fost o enormă eroare de fapt din partea acuzatorilor"”, a declarat Horia Ciorcilă.

Şi Banca Transilvania salută hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind achitarea lui Horia Ciorcilă în cazul de manipulare a pieţei de capital şi subliniază rolul pe are îl are acesta la conducerea entităţii bancare, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Horia Ciorcilă a avut şi are un rol esenţial în succesul Băncii Transilvania. Este în banking de 20 de ani, fiind unul dintre fondatorii BT. Îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie de 12 ani. Sub coordonarea sa, Banca Transilvania a devenit, de-a lungul timpului, cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc, o bancă de top 3 în sistemul bancar din România, cu o cotă de piaţă de aproape 9%, dar şi cu o reţea naţională, 1,78 milioane de clienţi şi peste 6000 de angajaţi", a transmis banca prin departamentul de comunicare.

Un grup de oameni de afaceri de la Cluj a fost acuzat că a manipulat piaţa de capital de la Bucureşti prin achiziţia şi apoi vânzarea de acţiuni ale Băncii Transilvania, atunci când Bank of Cyprus (BOC) a cumpărat, în 2009, 9% din banca de la Cluj. Alături de Horia Ciorcilă au mai fost trimişi în judecată Claudiu Silaghi, fondator şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, decedat între timp, acuzat că, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, ar fi acţionat pe baza informaţiilor privilegiate, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de euro, Christoforou Georgios (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Isaakidis Anastasios (Credit Risk Manager al băncii cipriote). Între timp, BoC şi-a vândut participaţia la Banca Transilvania.

Potrivit avocaţilor, această soluție aduce mai multe premiere în peisajul jurisprudenței naționale, întrucât: este prima soluție definitivă pronunțată într-un caz de manipulare a pieței de capital, utilizare de informații privilegiate și dezvăluire de informații privilegiate; este prima soluție definitivă de achitare pentru acuzațiile de manipulare a pieței de capital, utilizare de informații privilegiate și dezvăluire de informații privilegiate; este prima soluție definitivă prin care s-au examinat pe fond tranzacții bursiere cu titlul TLV, efectuate atât pe piața Regular, cât și pe piața Deal a B.V.B., tranzacții care au format obiectul unor acuzații de manipulare a pieței de capital, utilizare de informații privilegiate și divulgare de informații privilegiate; s-a stabilit, în mod definitiv, că, în tranzacțiile de tip Deal, negocierea directă între clienți este legală, și , deci, permisă.

 

 

Comenteaza