Acuză că i s-au cerut 80.000 de euro pentru a-şi recupera moştenirea FOTO

Acuză că i s-au cerut 80.000 de euro pentru a-şi recupera moştenirea FOTO
Osvath Mircea îi aduce acuze foarte grave vecinului său, primarul Dejului, Costan Morar. Pentru a-şi recupera moştenirea, Osvath i-ar fi propus o înţelegere lui Morar. Numai că edilul i-ar fi cerut prea mulţi bani, spune Osvath, astfel că afacerea a căzut. Primarul neagă toate acuzele.

Pentru a fi pus în posesie cu un teren de 1.606 metri pătraţi, situat în centrul Dejului, Osvath Mircea ar fi încercat să facă un schimb imobiliar cu primarul Costan Morar. Concret, Osvath spune că i-a promis primarului că după ce-şi recuperează moştenirea, i-o va da lui, urmând ca la schimb să obţină o proprietate de-a lui Morar dintr-o zonă mărginaşă a oraşului. Pentru că primarul i-ar fi cerut în plus şi o sumă de 80.000 de euro, Osvath ar fi renunţat la afacere. Din acel moment, Primăria nu a mai dorit să-l pună în posesie, acuză Osvath. Primarul Costan Morar neagă că ar fi avut o înţelegere cu Osvath şi spune că acuzele care i se aduc sunt calomnioase. El afirmă că nu-l poate despăgubi pe Osvath în natură şi-l trimite la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), pentru a fi despăgubit în bani.

După ce înţelegerea cu primarul Costan Morar ar fi căzut, dejeanul Osvath Mircea (care deţine şi cetăţenie americană) s-a îndreptat către instanţă. „Primăria a refuzat să mă pună în posesie pe motiv că terenul se află în domeniul public. Dar nu mi-a oferit absolut nimic la schimb, niciodată. Eu m-am adresat instanţei, iar sentinţa defintivă spune că Primăria trebuie să decidă ce face mai departe. Sunt la mâna primarului. El vrea să mă trimită să fiu despăgubit de ANRP, însă toată lumea ştie că această structură este o şmecherie curată. Nimeni nu ajunge să-şi recupereze banii de acolo. Eu vreau ca Primăria să-mi dea dreptul meu. Nu am nimic personal cu primarul însă este evident că el are ceva împotriva mea. De când nu am acceptat să fac înţelegerea cu el, să-i dau cei 80.000 de euro, mi-a creat numai probleme", spune Osvath. Din decizia de despăgubire, emisă de Primăria Dej, reiese că proprietatea pe care o revendică Osvath se afla pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 20, fiind vorba despre o casă de 102 de metri pătraţi (construită din piatră, cu două camere, două bucătării, baie, două antree, cămară de alimente, pivniţă) şi un teren de 1541 de metri pătraţi. „Tot ce era acolo s-a demolat. S-a construit blocuri, un drum, parc, statuie. Înţeleg că nu au cum să-mi dea proprietatea înapoi, însă erau obligaţi să-mi ofere altceva la schimb, orice, o casă, un teren, orice", spune Osvath. Prin avocaţi, acesta a şi făcut, de altfel, propuneri Primăriei. „Am cerut să-mi dea o casă cu teren pe care o avea în administrare Armata. De 20 de ani stă părăsit acest imobil, nimeni nu investeşte nimic în el. Au refuzat. Am cerut un teren între blocuri, pe care copiii joacă fotbal. L-aş fi amenajat eu, tot într-un teren de sport. Şi acest lucru mi-a fost refuzat. Am cerut să mi se ofere orice alt imobil la schimb. Dar nu am găsit nici un fel de înţelegere", a spus Osvath.

Primarul Costan Morar afirmă că nu are cum să-i dea lui Osvath vreun imobil în zona centrală. „Am mai avut solicitări de revendicare în zona centrală, dar nu am dat înapoi nici un metru pătrat. Aceasta este politica mea. Cum să-i fi dat domnului Osvath, ce ar fi spus alţi oameni care îşi revendică moştenirile?", spune Morar. Osvath îl contrazice şi afirmă că pentru omul de afaceri Ioan Tecar, s-au putut face concesii. „Lui Tecar domnul primar i-a retorcedat, nu demult, clădirea CEC-ului, mie de ce nu mi-a dat un alt imobil l-a schimb? Pentru unii se poate, numai pentru mine nu s-a putut", a spus Mircea Osvath. Oricum, el a arătat că în cazul în care ar fi încheiat înţelegerea cu primarul Costan Morar, atunci pentru el legea proprietăţii publice nu ar mai fi constituit o piedică. „Iniţial m-am dus la primar, pentru că suntem vecini şi am crezut că ne putem înţelege. I-am spus să mă pună în posesie şi îi dau lui proprietatea mea. El urma să-mi de la schimb un teren dintr-o zonă marginală, unde a avut o fabrică de alcool. Dar mi-a cerut în plus încă 80.000 de euro. Cum să accept aşa ceva. Mi-a spus: îmi dai 40.000, plus TVA-ul, ajungeam la 80.000. Cum să-i fi dat atât? Iar acum îmi spun că vorbim de o zonă protejată şi că nu-mi pot da terenul înapoi. Dar dacă terenul meu ajungea pe mâna primarului el cum se descurca cu el? Cu siguranţă el nu mai avea o problemă să-şi facă acolo o afacere. Pentru că, trebuie să vă spun, în timp ce eu mă judecam pentru această proprietate, domnul primar a vândut o serie de spaţii care se aflau pe terenul meu. Aici funcţionează acum nişte magazine. Cum a putut să vândă spaţiile acestea dacă erau parte dintr-o zonă protejată, verde, şi cum de le-a vândut în timp ce eu îmi revendicam proprietatea?", a întrebat Mircea Osvath.

Primarul Costan Morar neagă toate acuzele lui Osvath şi spune că a urmat procedura legală, privind imobilul revendicat de acesta. „Comisia specială din cadrul Primăriei care se ocupă de retrocedările pe Legea 10 a analizat acest caz. Cu siguranţă i s-a oferit ceva la schimb domnului Osvath, însă undeva unde probabil nu a dorit. Noi nu avem teren disponibil decât în păşune. De regulă nimeni nu doreşte să renunţe la un teren din centru pentru un teren din păşune, ca atare, noi îi trimitem pe toţi la ANRP, pentru a fi despăgubiţi în bani. În cazul domnului Osvath, m-am interesat şi Prefectura mi-a spus că dosarul său este în evaluare, urmând a fi trimis la Bucureşti", a spus Costan Morar. Acesta respinge acuzele pe care i le aduce Osvath. „Dacă vine cu astfel de acuze calomnioase, putem discuta şi altfel. Eu nu am avut astfel de discuţii cu el. I-am spus că nu pot să-i dau un teren din centru şi nimic mai mult. El tot face demersuri, dar nu pot să dau un teren central. Nu am dat nimănui. Vroia să-şi facă centru comercial în centru, i-am spus că nu se poate şi asta a fost tot. Nu pot să-i dau terenuri de utilitate publică", spune Costan.

 

 

Etichete
Comenteaza