Adelin Petrişor şi-a prezentat războaiele la Cluj

Adelin Petrişor şi-a prezentat războaiele la Cluj
“Nu sunt o Andreea Marin a presei. Nu sunt o vedetă. Nu sunt obişnuit să mi se spună «domnule!» Am emoţii.”, a mărturisit cunoscutul reporter TV Adelin Petrişor la Cluj, unde şi-a lansat volumul “Războaiele mele” în faţa studenţilor jurnalişti. Lansarea a fost completată de un reportaj despre cel mai mare portavion din lume şi de un dialog foarte dinamic cu studenţii, un adevărat curs de presă “concretă”.
“Războaiele mele”, o carte publicată de Editura Polirom, cuprinde amintirile lui Adelin Petrişor despre experienţele sale de reporter de război, din fosta Iugoslavie, în 1999, din Irak sau Afganistan, din Liban sau de la închisoarea Guantanamo, ca şi detalii de culise despre interviurile cu personalităţi mondiale ca Yasser Arafat sau Moammer Al’Gaddafi. Deşi scriitura este una jurnalistică, adică foarte alertă şi fără pretenţii “literare”, textele lui Petrişor sunt tulburătoare prin simpla relatare a evenimentelor, toate ieşite din comun. Cu ochiul format al omului de presă, reporterul vede detalii şi sesizează lucruri care ar scăpa cuiva “neantrenat”.

Dialogul cu studenţii clujeni a fost provocat de reportajul despre USS Ronald Reagan, cea mai mare navă de război din lume, cu 5.000 de oameni la bord. Întrebările publicului s-au transformat însă, la un moment dat, într-o discuţie despre principiile presei în momentul actual. “Aş vrea să vă raportaţi la cele din carte ca la preistoria presei româneşti”, a spus Adelin Petrişor, referindu-se la “negocierile” purtate în timp cu patronii şi managerii de presă pentru a putea merge în teatrele de operaţiuni. Reporterul a deplâns şi involuţia presei româneşti din ultimii 10 ani, dar a pledat pentru munca de teren, încurajându-i pe studenţi să devină reporteri. Tonul evenimentului a fost unul foarte relaxat, colocvial, chiar cu unele cuvinte mai neprotocolare, dar nu deplasate din context.

“Cartea mea nu este un demers comercial. Nu ţin să o cumpăraţi toţi, aş prefera s-o cumpere unul singur şi s-o citească un cămin întreg”, a spus Petrişor. Reporterul s-a declarat impresionat de personalitatea lui Yasser Arafat, dintre liderii intervievaţi, şi a mărturisit că îşi aminteşte de momentele urâte abia la întoarcerea în ţară. “Lucrul care mă dă peste cap este un copil care suferă. Am văzut în Irak copii cu burţile explodate, care nu puteau fi trataţi din lipsa medicamentelor”, a spus el. Totuşi, Adelin Petrişor afirmă că “spitalele noastre arată de 100 de ori mai rău decât un spital american de campanie”. “România nu e o ţară credibilă fiindcă noi nu suntem credibili”, a adăugat el, făcând rapid o trecere în revistă a situaţiei politice şi sociale din România de azi.


Comenteaza