Adio, internet gratuit de la primărie în Piaţa Unirii!
- Scris de Nicoleta Nap
- 27 Noi 2011, 22:31
- Eveniment
- Ascultă știrea

Hotspotul din Piaţa Unirii a fost inaugurat, cu surle şi trâmbiţe, în 2007, în prezenţa ministrului Iuliu Winkler şi a primarului de atunci, Emil Boc. Acesta era primul dintr-un şir de hotspoturi care au împânzit ţara, în oraşele mai importante, precum Braşov, Sibiu, Iaşi, Bucureşti.
După ce a cheltuit în perioada 2007-2008, în mandatul lui Iuliu Winkler, cu proiectul "Hotspot în zone publice pentru furnizarea de servicii internet către populaţie" suma de 600.000 de lei la nivel naţional şi 34.557 de lei în Cluj-Napoca, Ministerul Comunicaţiilor a anunţat în 2010 că a renunţat la amplasarea de routere wireless pentru internet gratuit. "Ţintele sunt altele acum când discutăm de viteză şi de broadband. Hotspoturile nu oferă viteze de nici măcar 10 mbps, iar până în 2015 trebuie să avem o viteză de 30 mbps", a spus ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. "Programul nu e de actualitate", a conchis el.
Echipamentele tehnice au fost vândute şi instalate de Industrial Computer Group SRL, în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Comunicaţiilor. La Cluj, antenele reţelei au fost amplasate pe cinematograful Victoria, în Piaţa Muzeului şi în Piaţa Avram Iancu. Tot această firmă a subcontractat serviciile de internet de la UPC România. La rândul său, Ministerul Comunicaţiilor a dat municipalităţii, în comodat, echipamentele. La sfârşitul anului 2010 contractul de furnizare a serviciilor de internet a expirat şi, potrivit Ministerului, primăriile trebuiau să continue acest proiect pe propria cheltuială şi să menţină routerele în stare de funcţionare.
Cu toate că angajaţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că acest hotspot funcţionează în continuare, reprezentanţii UPC spun că nu există un contract semnat pentru acest an cu municipalitatea. "Denumirea hotspotului din Piaţa Unirii este Primăria Cluj-Napoca şi MCSI. Nu ştim să fie probleme cu el, voi anunţa colegii să meargă să verifice", a spus Iulia Perşa, de la Biroul mass-media al Primăriei Cluj-Napoca. Însă reporterii ZIUA de CLUJ au verificat situaţia la faţa locului, iar hotspotul primăriei nu apare pe ecranul laptopului în zona Pieţei Unirii. Mai mult, toate intrările care apăreau erau parolate. Aşadar, nici urmă de internet gratuit.
Abonamentul pentru serviciile de internet furnizate de UPC România costă 50 de lei. Reprezentanţii primăriei spun că în prezent contractul este semnat cu SC Prime Telecom SRL, încheiat în urma licitaţiei din august 2010 pentru achiziţia de servicii de date şi VPN, întrucât cel cu UPC a expirat. "Banda pentru internet pentru hotspoturile din municipiul Cluj-Napoca este asigurată din acel contract de furnizare date", a transmis Biroul mass-media al primăriei. Însă contractul, potrivit bazei de date a primăriei privind licitaţiile, vizează doar "servicii de internet şi intranet prin reţea metropolitană pentru sediile Primăriei Municipiului Cluj-Napoca". Într-adevăr, la sediul primăriei de pe strada Moţilor funcţionează un hotspot gratuit, denumit Primăria Cluj-Napoca. Însă nu şi în Piaţa Unirii, pentru clujeni sau pentru turiştii care vizitează oraşul.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii SC Prime Telecom SRL spun că lor nu li s-au cerut echipamente wireless pentru Piaţa Unirii şi nu au nici o responsabilitate cu privire la funcţionarea hotspotului din acea zonă. "Avem un contract mai mare cu primăria, semnat în 2010, pentru mai multe locaţii, pentru servicii de internet şi furnizare date. Noi nu dăm internet gratuit, asta e treaba primăriei", a spus Andronic Alb, reprezentant al SC Prime Telecom SRL.
Ce prevede contractul cu furnizorul de internet
Potrivit anunţului de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul, în valoare de peste 41.000 de lei, pentru furnizarea serviciilor de internet implică asigurarea unor canale de comunicaţii între sedile centrale (str. Moţilor nr. 3 şi P-ţa Unirii nr. 1) şi cele secundare, cu o lărgime de bandă de 4 Mb/s în cazul sediului central de pe Moţilor, 512 kbps în cazul sediului din Piaţa Unirii şi de 128 kbps în cazul primăriilor de cartier din Someşeni, Iris, Zorilor, Mănăştur, Grigorescu, Mărăşti, dar şi în Cimitirul Central, la Biroul de Turism, la infochioşcurile de la gară, pe str. Universităţii, B-dul Eroilor, Piaţa Muzeului şi Parcul Central. Nu este nici o menţiune despre hotspotul din Piaţa Unirii.
Cum a fost
Pe vremea când hotspotul primăriei funcţiona, utilizatorii puteau naviga pe internet gratuit, cu ajutorul unui laptop, PDA, telefon mobil sau desktop echipat cu o placă de reţea WiFi sau cu un card PCMCIA de reţea WiFi.