Administratorul parcărilor din oraşe “portocalii”, conectat la Apostu

Administratorul parcărilor din oraşe “portocalii”, conectat la Apostu
Soţia primarului clujean îi stabilea acestuia întâlniri cu proprietarul societăţii Tracia Trade, ce are contracte cu trei primării conduse de primari din PDL.

Datele din dosarul de corupţie al primarului suspendat Sorin Apostu arată că acesta este un apropiat al omului de afaceri Horaţiu Moldovan, patron al firmei Tracia Trade, care administrează parcările cu plată din Târgu-Mureş şi Turda. Până recent a avut şi parcările din Alba Iulia, însă Consiliul Local a votat în decembrie desfiinţarea contractului pe motiv că firma nu şi-a plătit redevenţa către primărie. De asemenea, contractul din Târgu-Mureş a fost intens dezbătut, presa locală arătând că preţurile practicate sunt prea mari, iar firma nu investeşte nimic în parcări.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au prezentat în dosarul trimis în judecată la Curtea de Apel că Sorin Apostu se întâlnea la restaurante sau la domiciliul său cu diverşi oameni de afaceri care aveau o relaţie contractuală cu Primăria Cluj-Napoca. Un exemplu este turcul Mustafa Bekar, asociat la firma Kiat Group, care a fost fotografiat intrând în casa lui Apostu. "Derularea acestei întâlniri a fost fixată şi prin mijloace de supraveghere operativă, la dosarul cauzei fiind ataşat procesul-verbal cu rezultatul acestei supravegheri, precum şi planşa foto din care rezultă că în 11.10.2011, în intervalul orar 18:12-18:33, Bekar Mustafa a intrat la domiciliul inculpatului Apostu Sorin, unde a avut o întâlnire cu acesta", se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că întâlnirile lui Apostu erau stabilite telefonic cu oamenii de afaceri de către soţia acestuia, avocata Monica Apostu, inculpată şi ea în dosar. "Astfel de întâlniri cu diverşi oameni de afaceri au mai fost stabilite de învinuita Apostu Monica, sens în care arătăm întâlnirile fixate, potrivit convorbirilor din 28 septembrie 2011 şi 12 octombrie 2011, 17 octombrie 2011, când a discutat cu numitul Moldovan Horaţiu, patron al societăţii Tracia Trade Exim Târgu-Mureş", se arată în rechizitoriul cazului. Tracia Trade este o firmă care iniţial a avut sediul social în Cluj-Napoca, mutându-l în 2001 în Târgu-Mureş. Societatea a primit de-a lungul timpului contracte de administrare a parcărilor din municipii conduse de primari din PDL, precum Târgu-Mureş, Alba Iulia şi Turda.

Consiliul Local Alba Iulia a votat în decembrie încetarea contractului încheiat cu Tracia Trade Exim privind exploatarea parcărilor publice cu plată. Hotărârea a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Neînţelegerile financiare dintre cele două părţi s-au acutizat în ultimul an. Reprezentanţii Tracia Trade au solicitat încetarea pe cale amiabilă a contractului, susţinând că are de plătit administraţiei locale o sumă de aproximativ 300.000 de lei, în timp ce primăria ar trebui să-i plătească 508.000 de lei. Reprezentanţii administraţiei locale au fost de acord cu încetarea colaborării, dar susţin că primăria nu datorează nici un leu şi revendică suma de 303.000 de lei, reprezentând redevenţa neplătită de firmă timp de doi ani plus penalităţile de întârziere. Situaţia va fi lămurită în instanţa de judecată, existând mai multe procese între Consiliul Local Alba Iulia şi Tracia Trade.

Contractul din Târgu-Mureş a fost contestat în nenumărate rânduri de căteţeni din oraş sau de către politicieni din opoziţie, aşa cum arată presa locală. Modul de executare a acestuia s-a aflat şi în atenţia Curţii de Conturi Mureş, care a acuzat în anii trecuţi firma că nu a virat la buget obligaţiile pe care şi le-a asumat sau că a "umflat" nejustificat cheltuielile, fără a face vreo investiţie în parcări, pentru ca astfel să plătească cât mai puţini bani administraţiei locale. Interceptările din dosar arată că Apostu se întâlnea cu un alt om de afaceri din Târgu-Mureş, Petrică Sala, administrator al firmei care a pus piatră cubică pe străzile pietonale din Cluj-Napoca.

 

 

Comenteaza