Foto Adolescent prins de poliţişti cu mii de petarde. Le vindea copiilor

În perioada sărbatorilor de iarnă, poliţiştii clujeni acţionează în vederea verificării legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice.

Acţiunile desfăşurate au drept scop creşterea siguranţei cetăţenilor, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea acestor tipuri de articole.

Astfel, cu ocazia activităţilor specifice derulate, joi, 17 decembrie, polițiștii Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Cluj au depistat pe raza municipiului Dej, un bărbat în vârstă de 33 de ani, din comuna Cuzdrioara, în timp ce oferea spre vânzare articole pirotehnice.

Din verificările efectuate de polițiști a reieșit faptul că acesta procura diferite articole pirotehnice prin intermediul unei platforme online, oferindu-le ulterior spre vânzare publicului larg cu ajutorul unei rețele de socializare.

Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii au ridicat întreaga cantitate de 10 kg de articole pirotehnice, reprezentând 35 (bucăţi) articole pirotehnice cu diverse inscripţii şi 9 cuţii conţinând fiecare câte 12 bucăţi de petarde.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită Legea 126/1995, republicată.

De asemenea, tot joi, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla au efectuat o percheziție la locuința unui tânăr de 14 ani, din municipiul Gherla, bănuit de săvârșirea infracțiunii de comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 126/1995.

Cu ocazia activităților desfășurate în baza mandatului emis de Judecătoria Gherla, au fost ridicate 2.456 de bucăți de articole pirotehnice, în vederea continuării cercetărilor.

În fapt, potrivit polițiștilor, la data de 9 decembrie, tânărul ar fi oferit spre vânzare mai multe obiecte pirotehnice din categoria P1 (petarde) unor minori cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.

În continuare, poliţiştii efectuează cercetări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi luării măsurilor legale faţă de acestea.

Recomandările polițiștilor:

- procuraţi articole pirotehnice numai de la societăți comerciale autorizate!

- verificaţi ca acestea să fie etichetate în mod corespunzător, în limba română, să conțină denumirea și adresa importatorului, tipul și categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limite de vârstă și distanța minimă de securitate în timpul utilizarii acestora, precum și dacă se pot folosi în afara sau în interiorul încăperilor!

 - respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului, în special limitele de vârstă și distanțele de securitate înscrise pe etichetă!

- folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice pentru a evita producerea unor evenimente nedorite cum ar fi incendiile şi vătămările corporale grave!

 

Comenteaza