Adrian Năstase, solicitat să se prezinte la INML mâine, cu toate documentele medicale

INML arată, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că a primit, în 25 iunie, de la managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca o adresă prin care, pe baza registrului medical redactat şi semnat de echipa de medici curanţi, se solicită un răspuns la întrebările adresate unităţii sanitare de către Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Criminale, respectiv dacă Adrian Năstase poate fi transportat în vederea tratării în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor".
"Prin adresa nr. A8/6393/26.06.2012 am comunicat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, ceea ce comunicasem şi DGPM - Serviciul de Investigaţii Criminale, respectiv faptul că «evaluarea stării de sănătate a pacientului în vederea transportului revine în sarcina medicului/medicilor curant/curanţi (conform Ordinului MS nr. 1091 din 07.09.2006)»", a precizat INML.
Marţi, 26 iunie, Poliţia Capitalei a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale, din care să rezulte dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă Adrian Nastase pot fi tratate în reţeaua medicală a ANP şi dacă aceste afecţiuni permit transportarea în siguranţă a pacientului la penitenciarul indicat de comisie.
"În 26.06.2012, printr-o adresă trimisă prin fax şi curier, ne-am adresat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, solicitând luarea măsurilor necesare prezentării pacientului Năstase Adrian la INML «Mina Minovici», cu toate documentele medicale relevante, în data de 27.06.2012, începând cu ora 9.00-12.00, când se întruneşte comisia medico-legală pentru amânarea sau întreruperea executarii pedepselor privative de libertate din motive medicale. Am solicitat de asemenea ca în situaţia în care starea pacientului nu permite transportul acestuia la sediul INML să fim informaţi de îndată, pacientul urmând să fie examinat în secţia în care se află", a precizat INML.
Institutul Naţional de Medicină Legală a înregistrat, în 25 iunie, adresa Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei numărul 241466/24.06.2012, prin care s-a solicitat examinarea lui Adrian Năstase, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, secţia chirurgie cardiovasculară.
În document se solicită INML să comunice "dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă cel în cauză pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor".
INML a răspuns, în aceeaşi zi, comunicând cadrul legal şi procedural în care se desfăşoară expertizele medico-legale pentru amânarea sau întreruperea executării pedepsei privative de libertate pe motive medicale.
Astfel, INML a arătat că din comisiile de expertiză fac parte un medic legist, care este preşedintele comisiei, unul sau mai mulţi medici având cel puţin gradul de medic specialist în funcţie de bolile de care suferă cel examinat, un medic, reprezentant al reţelei sanitare a Direcţiei Penitenciarelor care, cunoscând posibilităţile de tratament din cadrul reţelei din care face parte, stabileşte împreună cu medicul legist unde se poate aplica tratamentul pentru afecţiunea respectivă, adică în reţeaua sanitară a direcţiei penitenciarelor sau în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii.
INML a precizat că, la întrebarea "dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă cel în cauză pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", răspunsul poate fi dat numai prin concluziile Comisiei întrunite la sediul instituţiei, din care face parte obligatoriu un reprezentant al ANP şi "doar cu examinarea nemijlocită a persoanei".
Concluzii trebuie să reprezinte o sinteză a tuturor datelor medicale disponibile, inclusiv a diagnosticelor finale (de externare), "condiţii ce nu sunt îndeplinite la o persoană aflată încă în internare în spital, precum în cazul de faţă (Adrian Năstase, n.r.)", a precizat INML.
Totodată, INML arată că evaluarea stării de sănătate a lui Adrian Năstase în vederea transportului revine în sarcina medicului curant, acesta fiind singurul în măsură să decidă dacă se impune şi se poate realiza un transport al pacientului.
Potrivit Ordinului 1091 din 7 septembrie 2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, "medicul responsabil din spitalul care transferă pacientul evaluează starea acestuia, necesitatea transferului, momentul transferului, modalitatea transportului, nivelul asistenţei medicale pe durata transferului (competenţele echipajului şi dotarea necesară) şi destinaţia transferului, având ca scop final asigurarea îngrijirilor medicale optime pacientului transferat, fără întârziere nejustificată. În situaţia în care spitalul la care se solicită transferul pacientului refuză să accepte din lipsa locurilor, acestuia îi revine obligaţia de a găsi un loc într-un spital care deţine competenţe şi condiţii de investigaţii şi tratament cel puţin egale cu nivelul propriu".
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.
Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei.
Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a anunţat, luni, că în cazul solicitării Poliţiei Capitalei din 22 iunie, referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, s-a stabilit că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către Poliţia Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală.
El a mai spus că Adrian Năstase rămâne în Spitalul Floreasca şi, după ce comisia medico-legală va da verdictul, unitatea sanitară se va supune acestuia.
Surse medicale au declarat că starea de sănătate a lui Adrian Năstase este stabilă şi nu au intervenit complicaţii postoperatorii.
Avocaţii lui Adrian Năstase au depus în 21 iunie la Tribunalul Bucureşti o cerere de amânare a executării pedepsei de doi ani de închisoare, dispusă în cazul fostului premier în dosarul "Trofeul calităţii". Instanţa a stabilit iniţial ca solicitarea să fie luată în discuţie în 5 iulie. Avocaţii au formulat o cerere de preschimbare a acestui termen, solicitarea fiind admisă, luni, de instanţa Tribunalului Bucureşti, care a dispus ca judecarea să aibă loc în 28 iunie.
Totodată, avocatul Ion Cazacu a depus, în 25 iunie, la instanţa supremă o contestaţie în anulare în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". Judecarea contestaţiei în anulare a fost stabilită de instanţa supremă pentru 1 octombrie, însă avocaţii fostului premier vor cere preschimbarea termenului.