Afacere blocată de Vama Cluj pentru 35 de cenţi

Afacere blocată de Vama Cluj pentru 35 de cenţi
O fabrică de cabluri nu poate finaliza un produs din cauză că vameşii au confiscat o pungă cu conectori din Hong Kong pentru neplata a 35 de cenţi.

Managerul fabricii, Sorin Zileriu, acuză vameşii de rea-voinţă după ce i-au confiscat piese importante, pentru care a plătit transportul tocmai din China şi fără de care nu poate onora comanda unui client, din cauză că mai trebuia să dea 35 de cenţi pe lângă cei 16,72 dolari plătiţi ca taxă vamală. Şeful Direcţiei Judeţene pentru Operaţiuni Vamale, Doru Ciuban, spune că reclamantul poate cumpăra piesele confiscate peste două-trei zile la magazinul de la Finanţe.

Firma 2 Connect, care produce cabluri de diverse tipuri, inclusiv pentru un dispozitiv din avioanele Airbus, a comandat cinci seturi de conectori de la o companie din Hong Kong, fără de care nu se putea finaliza un produs. "De obicei, luăm din Europa respectivii conectori, dar acum nu am găsit. Fiind presaţi de timp, am comandat din Hong Kong şi am plătit 400 de dolari pentru transport, cu toate că preţul lor este de 50 de dolari", spune managerul firmei clujene, Sorin Zileriu. Acesta a declarat la vamă că patru din cele cinci seturi de conectori sunt din plastic şi că unul conţine conectori metalici. "La mine în calculator aşa apărea după codurile lor", explică Zileriu. Diferenţa este că la vamă pentru produsele din plastic se plăteşte o taxă vamală de 3,7 la sută, iar pentru cele metalice nu se plăteşte nimic.

Fabrica de cabluri a achitat taxe vamale de 16,72 dolari pentru cele patru seturi din plastic, însă când să preia produsele, Sorin Zileriu a aflat de la vameşi că trebuia să plătească 17,07 dolari pentru toate cele cinci pungi cu conectori căci toţi sunt din plastic. "Am încercat să le explic, să corectăm cumva. Totuşi, e vorba de 35 de cenţi, dar nu am avut cu cine. Mi-a spus un vameş că poate luna viitoare vin cu tirul cu produse nedeclarate", afirmă patronul fabricii de cabluri. Astfel, o pungă cu conectori a fost confiscată de vamă. "Mă va afecta căci fără acei conectori nu pot termina materia finită pe care urma să o livrez unui client din Olanda. Practic, îmi blochează o afacere pentru 35 de cenţi", se plânge Zileriu.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Operaţiuni Vamale au o soluţie pentru nemulţumit. "În două-trei zile, dacă nu contestă procesul-verbal de confiscare, poate să cumpere produsele de la magazinul de valorificare a mărfurilor confiscate de la Direcţia Finanţelor Publice. Ce să fac dacă a declarat greşit? Nu a primit amendă, ci doar avertisment. Legea nu face distincţie între sume. Aşa a fost mereu, nu există acum o presiune în vamă în urma controalelor din ţară", a declarat şeful Vămii Cluj, Doru Ciuban.

 

Comenteaza