Afacerea “radarele private” are echivalent în şcoli

Afacerea “radarele private” are echivalent în şcoli
La fel cum au fost montate radarele fixe, desfiinţate de instanţe, o firmă implementează în unităţi de învăţământ, fără licitaţie, cataloage electronice.
Trei licee din Cluj-Napoca au semnat un protocol prin care se angajează să încheie contracte de prestări servicii cu firma Adservio din Iaşi, care le va oferi părinţilor posibilitatea să vadă pe internet, contra cost, notele şi absenţele elevilor. Printr-un sistem asemănător, în urmă cu trei ani mai multe primării încheiau contracte cu o firmă care monta radare fixe pentru a opri vitezomanii pe raza localităţilor. La fel ca şcolile, nici primăriile nu au plătit nimic, ci doar au câştigat împreună cu firma. Primăriile au fost amendate, iar contractele au fost declarate ilegale de către instanţe.

ZIUA de CLUJ vă prezintă asemănările dintre procedura prin care firma Adservio îşi implementează sistemul în şcoli şi modalitatea prin care firma Codec a montat radarele private. În ambele cazuri, firmele au fost cele care au contactat primarii, respectiv directorii de şcoli, şi le-au prezentat ofertele. Reprezentanţii Adservio chiar i-au dus pe directorii de şcoli şi pe şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) la Iaşi pentru a-i convinge de eficacitatea sistemului informatic. “De la Iaşi am venit cu păreri bune. Am încheiat un protocol, un act de principiu, că în momentul în care firma primeşte fondurile europene accesate, vom încheia contract de prestări servicii”, spune directorul Liceului “Avram Iancu”, Alina Negru. Şi în 2007 a existat mai întâi un protocol între Consiliul Judeţean şi firma Codec pentru amplasarea radarelor. A urmat încheierea contractelor de către primării.

Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a amendat în 2009 primăriile cu zeci de mii de lei pentru nerespectarea prevederilor ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Directoarea Alina Negru susţine că nu trebuie organizată licitaţie deoarece liceul nu plăteşte nimic, ci beneficiază de calculatoare din partea firmei. Nici primăriile nu au plătit nimic firmei care a montat radarele, ci chiar a încasat un procent din amenzile date şoferilor. “Amenzile sunt obligatorii, iar în cazul nostru părinţii plătesc doar dacă sunt de acord”, a explicat Negru.

Reprezentantul Adservio, Costi Andriescu, spune că firma încheie contractele cu şcoala şi cu asociaţia părinţilor. “Părinţii nu se abonează 100%, dar se conving în timp de beneficiile sistemului. De la an la an, sunt mai mulţi abonaţi. Am văzut în Iaşi, unde l-am implementat de mai bine de un an”, a precizat Costi Andriescu, PR manager la Adservio Center Iaşi. Acesta a refuzat să comenteze paralela cu afacerea “radarelor fixe” pe motiv că “nu are legătură cu şcolile”.

“Contractele noastre sunt foarte legale. Instituţiile de control să-şi facă datoria. Orice companie poate decide ce face cu bugetul propriu. Noi dorim să investim în şcoli pentru a schimba ceva în sistemul educaţional”, a spus Andriescu. Tot acesta a menţionat că se aşteaptă ca investiţia să se amortizeze în patru-cinci ani. “Nu a negat nimeni că, în final, este un business”, a spus reprezentantul Adservio. Un părinte care doreşte să aibă cont pe site-ul Adservio, pentru a consulta notele elevului, trebuie să plătească lunar 7,5 lei, iar dacă vrea să primească notele pe e-mail sau prin SMS preţul creşte la 11 lei pe lună.

La fel cum firma Codec nu era singura care monta radare fixe, nici Adservio nu este singura care oferă sistemul de cataloage electronice, fapt confirmat chiar de şeful ISJ Cluj, Anca Hodorogea. “Au fost prezentate cataloage electronice şi de către alte firme. Nu este Adservio singura firmă care deţine aşa ceva. Nu au toate aceleaşi softuri şi facilităţi. Au fost firme care au venit cu prezentarea la inspectorat şi le-am direcţionat ofertele către şcoli”, a spus Hodorogea. Aceasta a explicat că şcolile au personalitate juridică şi pot decide încheierea contractelor fără aprobarea ISJ.

“Nu mi se pare nimic care să contravină legii, deoarece protocolul de colaborare nu angajează şcolile la nimic”, susţine şeful ISJ. Numai că unităţile de învăţământ pun la dispoziţia firmei situaţiile şcolare ale elevilor şi spaţiile unde să-şi monteze sistemele informatice. Reprezentanţii ANRMAP confirmă că există asemănări cu afacerea radarelor. “Numai că, în loc de radare, sunt calculatoare”, spune purtătorul de cuvânt al ANRMAP, Ioana Teodorescu. Aceasta a precizat că instituţia de control va analiza contractele pentru cataloage electronice.

Apar primele nemulţumiri

În ediţia de ieri a ziarului Adevărul de Seară de Iaşi, părinţii elevilor de la Colegiul “Naţional” susţin că au fost obligaţi să accepte catalogul electronic. Pe site-ul Adservio, Colegiul “Naţional” din Iaşi apare
ca şi partener. Părinţii povestesc că au fost adunaţi de conducerea Colegiului în sala de festivităţi şi li s-a prezentat oferta, însă contractul cu furnizorul era deja încheiat. Pentru a primi carnetul electronic, părinţii din Iaşi le-au spus ziariştilor că au plătit 60 de lei şi că li se pare un atac la buzunarul lor pe timp de criză.

Comenteaza