Agenţi economici mari, amendaţi de ITM

Agenţi economici mari, amendaţi de ITM
21 de companii cu greutate pe piaţa clujeană au primit amendă maximă din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj pentru că şi-au chemat angajaţii la muncă de 1 Decembrie.
Între companiile sancţionate se numără Praktiker, bauMax, Ambient, Arabesque, Pludi Market, Genpact, ING Service, Cybercom sau MSG Systems România. “Am avut pe teren cinci echipe a câte doi inspectori de muncă şi am dispus special verificarea companiilor multinaţionale, despre care se tot spune că nu se poate atinge nimeni. Consider că legea trebuie să fie aplicată în toate situaţiile şi orice angajator, chiar străin fiind, trebuie să se supună legilor ţării în care îşi desfăşoară activitatea”, a precizat Emilian Roşca (foto), inspector-şef al ITM Cluj. Companiile amendate au în total 2.102 angajaţi şi au avut de achitat amenda maximă pentru această situaţie, în valoare de câte 5.000 de lei. Inspectorii s-au deplasat şi la Nokia România, unde au constatat că nu se lucra de Ziua Naţională.

“Se pare că e o practică la nivelul mediului economic să se facă înţelegeri între angajatori şi angajaţi. Fie că li se spune oamenilor că e obligaţie de serviciu, fie că lucrează în contul altor zile sau sunt plătiţi mai mult, nici angajaţii nu au dreptul să aleagă să lucreze în zile declarate libere”, a punctat Roşca. Excepţie de la regulă fac unităţile de alimentaţie publică şi cele “care lucrează la foc continuu, cum sunt furnalele, de exemplu”, potrivit şefului de la ITM Cluj. Oficialii de la Ambient declară că îşi asumă această situaţie. “Decizia comună, împreună cu angajaţii din Cluj, a fost de a compensa ziua de 1 Decembrie cu zilele de 24, respectiv 31 decembrie pentru ca aceştia să poată fi împreună cu familiile lor în ajun de Crăciun şi An Nou”, a explicat Judith Kis, director Resurse Umane al Ambient S.A.

O acţiune similară a inspectorilor ITM Cluj a avut loc în acest an de Rusalii, când au fost aplicate 30 de amenzi, în valoare de 150.000 de lei, pentru “nerespectarea repaosului”. 15 din acestea au fost contestate verbal, iar restul au fost trimise spre executare. “Contestaţiile depuse au fost respinse de instanţele de judecată din Cluj şi Turda, care au dat câştig de cauză ITM, ceea ce arată justeţea măsurilor aplicate de către instituţia de control”, a precizat Emilian Roşca.

Plată dublă şi o zi liberă în plus, la Praktiker
Oficialii Praktiker România au precizat că decizia de a se lucra pe data de 1 Decembrie a fost luată de comun acord cu angajaţii magazinului de la Cluj. „Fiecare angajat care a venit la magazin pe 1 Decembrie şi-a dat acceptul scris cu privire la folosirea zilei respective ca zi de lucru, prin semnarea unei declaraţii pe propria răspundere. Toţi cei care au lucrat au beneficiat de toate prevederile legale referitoare la astfel de situaţii”, a declarat Tereza Dordia, PR Coordinator al Praktiker România S.R.L. Soluţia adoptată de companie pentru compensarea zilei de lucru prestate a fost acordarea, pentru fiecare angajat, a plăţii duble a orelor din programul de lucru, precum şi câte o zi liberă.
Comenteaza