Alegeri pentru decani la Babeş-Bolyai

Alegeri pentru decani la Babeş-Bolyai
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop, îi intervievează în această săptămână pe candidaţii la funcţia de decan în facultăţile clujene.

Cele 21 de facultăţi ale UBB Cluj vor avea începând de săptămâna viitoare o nouă conducere. Ieri a fost prima zi în care rectorul UBB Cluj, împreună cu o comisie de prorectori, i-a audiat pe universitarii care vor să devină candidaţi ai facultăţilor clujene.

"Candidaţii îşi prezintă până în data de 26 aprilie programele manageriale în faţa rectorului şi a unei comisii de prorectori cu rol consultativ. În 27 aprilie se va lua decizia cu privire la desemnarea decanilor", a declarat Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB.

Primii care şi-au prezentat ieri proiectele manageriale în faţa noului rector al UBB au fost candidaţii pentru funcţia de decan de la Facultatea de Matematică-Informatică, respectiv profesorii Adrian Petruşel şi Horia Pop. "A fost o discuţie. Am prezentat în faţa rectorului şi a comisiei câteva dintre proiectele mele şi am discutat despre punctele tari şi punctele slabe ale facultăţii şi a urmat o discuţie pe aceste coordonate", a declarat Petruşel. Universitarul care speră să fie decan la Facultatea de Matematică-Informatică şi-a trasat mai multe obiective pe termen mediu şi lung. "Una dintre cele mai importante ţinte ar fi îmbunătăţirea prestaţiei didactice. Din când în când, curricula trebuie actualizată. Acest lucru trebuie făcut în următorii ani", a declarat Petruşel. Profesorul crede că ar trebui "sporită prestaţia facultăţilor sub aspectul cercetării ştiinţifice de vârf. Va trebui să sprijinim grupurile de cercetare cu vizibilitate puternică şi să focalizăm resursele de cercetare". Unul dintre obiectivele lui Petruşel este reducerea birocraţiei de tip academic.

Cel de-al doilea candidat care îşi doreşte să fie decan la Facultatea de Matematică-Informatică este profesorul Horia Pop. "Discuţia cu rectorul şi echipa de prorectori a fost una elegantă. A durat 15-20 de minute", a declarat Pop, care a discutat despre punctele slabe şi tari ale facultăţii, dar şi despre modalităţile de dezvoltare ale acesteia. El s-a referit şi la programul său managerial. "Din perspectiva informaticii, un punct important este caracterul deschis al colaborării cu firmele locale şi internaţionale din domeniu. Noi avem o colaborare cu 40 de firme care oferă internship-uri pentru studenţi şi cu care avem proiecte. Această colaborare e un lucru formidabil pentru studenţi, care a contribuit la creşterea atractivităţii programului de informatică", a declarat Horia Pop. Universitarul îşi doreşte să lucreze şi în zona informării părinţilor şi elevilor cu privire la Facultatea de Matematică. "Un elev care urmează facultatea de matematică nu urmează să fie doar profesor. Se pierde ideea că un absolvent de matematică poate face carieră în zona industrială", a precizat Pop.

Rectorul UBB i-a mai intervievat ieri pe Călin Hinţea şi Gabriel Bădescu, candidaţii pentru funcţia de decan la Facultatea de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării, dar şi pe Marton Jozsef, cel care îşi doreşte un nou mandat ca decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică. Cei trei nu au putut fi contactaţi. Astăzi vor fi audiaţi candidaţii pentru funcţia de decan de la Facultăţile de Business, Teologie Reformată şi Drept, iar mâine cei de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, de la Teologie Ortodoxă şi Litere. În 23 aprilie îşi vor prezenta în faţa rectorului UBB programele manageriale candidaţii de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, de la Studii Europene şi de la Istorie şi Filozofie. Marţi, 24 aprilie, va avea loc audierea candidaţilor de la Facultăţile de Chimie şi Inginerie Chimică, Educaţie Fizică şi Sport şi Geografie, în timp ce miercuri îşi vor prezenta programele candidaţii de la Facultăţile de Ingineria Mediului, Teologie Greco-Catolică şi Biologie şi Geologie. Rectorul UBB va audia joi şi candidaţii de la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Fizică şi Sociologie şi Asistenţă Socială.

 

 

Comenteaza