Foto Alte 40 de hectare pârjolite în Cluj / Ei au luptat cu focul 10 ore, hotărâți să apere cu orice preț pădurea
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Apr 2024, 09:56
- Eveniment
- Ascultă știrea
Un incendiu s-a produs, în cursul zilei de duminică, în localitatea Surduc, comuna Iara. Zeci de hectare au fost cuprinse de flăcări.
Pompierii clujeni au luptat peste 10 ore cu focul pentru a salva pădurea din Iara. Pagubele asupra mediului sunt imense, dar cei care dau foc păşunilor din judeţ nu se potolesc. La finalul intervenţiei, pompierii au transmis un mesaj de mulţumire celor care au contribuit la limitarea pagubelor provocate de foc.
"Ei sunt cei care au intervenit, ieri, aproape 10 ore, la un incendiu de vegetație uscată în comuna Iara! Obosiți, dar fericiți că au putut să își ducă la bun sfârșit misiunea! Colegii de la Detașamentul Turda au muncit asiduu pentru a stinge flăcările care au afectat o suprafață de peste 40 de hectare în localitatea Surduc.
Incendiul a pornit de la vegetația uscată, iar din cauza vântului puternic s-a extins și la litieră. N-au existat nici surse de alimentare cu apă, accesul la unele focare s-a făcut cu maximă dificultate, astfel că, la un moment dat, vâlvătaia părea să câștige. Chiar și așa, acești oameni nu au cedat! Mulți dintre ei au venit de acasă, hotărâți să apere cu orice preț pădurea.
Cot la cot cu pompierii au lucrat reprezentanți ai Ocolului Silvic și numeroși localnici inimoși. Cu toții au depus un efort colosal și au plecat după miezul nopții. Pe această cale, ținem să le mulțumim! Domnilor, ne înclinăm în fața voastră", a transmis ISU Cluj pe pagina de Facebook.
Amintim că cei care realizează lucrări de igienizare prin utilizarea focului deschis, fără asigurarea măsurilor legale riscă sancțiuni contravenționale sau după caz, chiar răspunderea penală. Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime, continuă să avertizeze pompierii clujeni.