Amendă usturătoare pentru șoferii care comit această greșeală! Nu multă lume știe

Amendă usturătoare pentru șoferii care comit această greșeală! Nu multă lume știe
| Foto: playtech.ro

Codul Rutier a fost schimbat recent, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România. 

Așadar, noile reguli te pot lăsa fără permis rapid ori poți primi o amendă usturătoare pentru lucruri banale, în aparență.

De exemplu, mașinile care au probleme cu sistemul de iluminare nu ar trebui să circule pe drumurile publice. În caz contrar, dacă riști să ieși pe stradă cu o mașină cu defecte la sistemul de iluminare, riști o amendă piperată.

 Potrivit Codului Rutier, dacă ai becurile arse, care nu funcționează corespunzător sau care nu sunt omologate, atunci riști sa fii sancționat, conform normelor în vigoare, scrie gandul.ro

În 2023, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, dar asta nu înseamnă că amenda o să fie mică. Conducătorii auto care au probleme cu sistemul de iluminare şi sunt prinşi de poliţişti riscă o amendă între 870 și 1160 de lei.

Ce prevede legea potrivit Codulul rutier din 2023

Art. 101

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu  amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

11. circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;

Art. 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;

d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

Comenteaza