Amenzi de 21.000 de lei la Cluj după un control desfăşurat de Protecţia Consumatorilor

Amenzi de 21.000 de lei la Cluj după un control desfăşurat de Protecţia Consumatorilor
În urma unui control desfăşurat recent de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj cu privire la calitatea şi modul de comercializare a produselor de patiserie, au fost aplicate 25 de amenzi.

Un număr de 38 de operatori economici au fost verificaţi de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj în urma acţiunii desfăşurate privind calitatea şi modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor, a pâinii şi produselor din panificaţie, fiind aplicate 25 sancţiuni contravenţionale, din care 15 amenzi în valoare de 21.000 lei şi zece avertismente.

Cele mai multe dintre acestea au fost aplicate pentru produsele de patiserie care prezentau pete de mucegai deşi se aflau în cadrul datei limită de consum stabilită de producător şi pentru neindicarea ingredientelor cu potenţial alergen.

De asemena, firmele care nu au respectat normele de depozitare, comercializare, spaţiile de depozitare a materiilor prime fiind neigienizate, cu resturi şi recipiente murdare, lipsind apa caldă curentă, existând riscul contaminării alimentelor, au fost şi ele sancţionate.

Sancţionaţi au fost şi cei care nu au afişat preţurile într-o formă vizibilă, respectiv cei care nu au scris sintagma "a se consuma de preferinţă înainte de...", operatorul economic utilizând formula "Termen de valabilitate 72 ore".

Alte amenzi au fost aplicate pentru nemenţionarea cantităţii unui ingredient exprimat în procente, determinată la momentul introducerii acestuia în fabricaţie, atunci când acesta apare în denumirea sub care alimentul este vândut, oferind specificitate produsului, înscrierea în lista ingredientelor utilizate a aditivilor, fără menţionarea numelui specific sau a codificării CE, neîncadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producător a pâinii şi produselor de panificaţie, neafişarea în structurile de vânzare a denumirii furnizorului de paine, a denumirii produselor şi a preţului de vânzare cu amănuntul, exprimat pe kg, respectiv neafişarea autorizaţiilor de funcţionare.


Mai mult, în urma controlului s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a unei cantităţii de 34 kg de produse în valoare de 580 lei, dar şi oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 383 kg produse în valoare de 6.227 lei.

Comenteaza