Amenzi uriaşe pentru nerespectarea mediului în Cluj

Amenzi uriaşe pentru nerespectarea mediului în Cluj
Încălcarea legislaţiei mediului de către firme şi instituţii le-a adus celor de la Garda Naţională de Mediu (GNM) - Comisariatul Judeţean Cluj nu mai puţin de 1.907.000 lei din amenzile aplicate în 2010.
Cea mai mare amendă a fost dată unei companii clujene din domeniul minier, mai exact cariere de exploatare de zăcământ, şi s-a ridicat la 90.000 de lei, potrivit unui reprezentant al instituţiei clujene. Au mai fost sancţionate nereguli precum nerespectarea pachetului legislativ din domeniul managementului deşeurilor, a măsurilor din actele de reglementare sau impuse cu ocazia controalelor precedente, precum şi nerespectarea obligaţiilor privind plata la fondul de mediu. Inspectorii au efectuat, în total, un număr de 1.154 de inspecţii la obiective din Cluj şi au aplicat 176 de sancţiuni. Pe lângă amenzi, au mai fost întocmite şi 50 de avertismente. Au fost achitate până în prezent 103 sancţiuni contravenţionale reprezentând aproximativ 81% din totalul celor aplicate. “O problematică specială rămâne managementul deşeurilor periculoase şi nepericuloase din judeţ”, atrag atenţia oficialii GNM Cluj.

“Nu există un sistem de colectare a deşeurilor periculoase de la populaţie (ex. medicamente expirate, ulei uzat vegetal, lacuri, vopsele, solvenţi etc). Colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice (conform Legii 132/2010) nu funcţionează la un nivel corespunzător”, se mai avertizează în comunicatul de presă remis de instituţie. Inspectorii au aplicat, astfel, o sancţiune la o medie de 6,5 controale, situaţie pe care o apreciază ca fiind “în normalul unei activităţi de inspecţie de mediu la nivel european, în care nu sancţiunea este obiectivul principal al inspecţiilor, ci activitatea de conştientizare şi consultanţă oferită agentului economic prin actul de control“. În 2010, Comisariatul clujean a fost evaluat de către reprezentanţi ai conducerilor din instituţii de inspecţie din Marea Britanie, Franţa, Olanda, Letonia, Ungaria şi Slovenia.

Raportul final este în curs de elaborare, iar concluzia generală ar fi că “inspecţia de mediu din România este în concordanţă cu Recomandarea 331/2001 privind criteriile minime de inspecţie în statele membre UE”. Raportul va mai cuprinde şi recomandări adresate instituţiei. România a devenit, astfel, cel mai estic stat membru şi al doilea după Slovenia dintre ţările nou- aderate care a implementat proiectul.

Comenteaza