Analize gratuite pentru clujenii neasiguraţi

Analize gratuite pentru clujenii neasiguraţi
Graţie unui program naţional implementat de astăzi, la Cluj-Napoca, pacienţii clujeni neasiguraţi îşi vor putea face spirometrii în mod gratuit.

Aproxijmativ 50.000 de clujenii care nu şi-au plătit asigurările de sănătate vor putea beneficia, de astăzi, de teste spirometrice gratuite, graţie unui program naţional care debutează astăzi, la Cluj.

Testele de respiraţie vor fi realizate, câte două ore pe săptămână, de către specialiştii Spitalului Clinic de Pneumoftizilogie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca. "Pacienţii neasiguraţi vor putea beneficia de spirometrii. Testele neinvazive vor fi realizate, pentru aceşti pacienţi, în zilele de marţi şi joi, între orele 14 şi 15", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Vasile Mureşan. În total, pe săptămână, ar putea beneficia de aceste screeninguri aproximativ 70 de pacienţi. Potrivit medicilor, costurile cu spirometriile vor fi suportate jumătate de către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj. "Rezultatul se dă pe loc, iar testul e foarte important pentru că un sfert din oamenii testaţi sunt depistaţi cu boli în stadii incipiente - astm bronşic sau bronhopenumopatii obstructive - principalele cause de deces la nivel mondial", a explicat managerul Spitalului.

Pneumologii clujeni susţin că aceste screening-uri pot combate complicaţiile bolilor de plămâni, care pot duce chiar şi la TBC. Judeţul Cluj se află pe locul 3 în topul celei mai reduse incidenţe a TBC din ţară. "Avem o incidenţă de 43 de cazuri de TBC la suta de mii de locuitori şi sutem mult sub media pe ţară - 80 la suta de mii. A scăzut incidenţa bolii şi ne află pe locul trei pe ţară, după Harghita şi Covasna", a precizat Vasile Mureşan.

 

Etichete
Comenteaza