Ancheta “Bacul xeroxat”, aproape de final

Ancheta “Bacul xeroxat”, aproape de final
Trei dintre directorii de şcoli arestaţi în dosarul privind acte de corupţie la bacalaureat au cerut ieri să nu li se prelungească mandatele de arestare pe motiv că nu mai pot influenţa ancheta procurorilor. Instanţa Curţii de Apel le-a respins solicitarea.


Cei trei directori, Ioan Văidăhăzan de la Colegiul Naţional “Edmond Nicolau”, Ioan Rus de la Grupul Şcolar “Alexandru Borza” şi Dorel Avram de la şcoala “Didactica Nova”, au cerut magistraţilor de la Curtea de Apel să le admită recursul împotriva măsurii de prelungire a mandatelor de arestare preventivă până în data de 1 octombrie.

Avocaţii lor au motivat în sala de judecată că prelungirea arestării nu îşi are rostul în contextul în care cercetările procurorilor DNA sunt în faza finală, iar inculpaţii nu mai pot influenţa desfăşurarea acestora. “Cercetarea este pe final. Mai sunt audiate persoane care au cumpărat influenţă. Este mult diminuat pericolul pentru ordinea publică. Clientul meu a recunoscut fapta şi a colaborat cu organele de anchetă”, a afirmat avocatul lui Ioan Rus, Anatol Pânzaru.

“În data de 15 septembrie expiră mandatul de arestare a clientului meu, iar în 10 septembrie va fi gata rechizitoriul. Ce rost are prelungirea mandatului?”, a spus avocatul lui Dorel Avram, Ioana Gidro Stanca. Cei trei directori aveau date de expirare la mandate diferite, însă magistraţii le-au uniformizat, astfel că toate expiră acum în 1 octombrie. Într-un alt dosar disjuns din acest caz este arestat preventiv profesorul universitar Ilie Cornoiu, acuzat că a fost implicat în fraudarea bacalaureatului. Cei patru inculpaţi sunt acuzaţi că au pus la cale un plan prin care au ajutat contra cost mai mulţi candidaţi, la trei sesiuni de bacalaureat, să promoveze examenele scrise.


Comenteaza