Angajatori amendaţi pentru accidente de muncă neraportate

Angajatori amendaţi pentru accidente de muncă neraportate
Pentru că nu au anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) de producerea unor accidente de muncă, mai multe companii au fost sancţionate cu 42.000 de lei.


Numărul accidentelor de muncă pe care angajatorii clujeni le "ascund" de ITM este în creştere, iar cei afectaţi riscă să nu mai primească zile de concediu şi pensii de invaliditate.

Inspectorii ITM Cluj au efectuat controale la agenţii economici clujeni în cadrul unei campanii prin care s-a verificat în ce măsură se fac raportările imediate ale accidentelor de muncă. Un angajat al SC Farmec SA, R. I., a suferit un accident de muncă după ce a urcat pe o scară de aluminiu neasigurată, încercând să ajungă la rampa pentru marfă. El a căzut de la înălţimea de 2,5 metri, accidentul nefiind raportat la ITM Cluj. Un alt control, efectuat la SC Sti Packanging SRL, a scos la iveală accidentarea unui lucrător, B. S., în timp ce lucra la tiparniţa societăţii. În urma accidentului, omul a avut nevoie de spitalizare şi de concediu medical. O altă neregulă a fost depistată la SC Carrefour SA, unde angajatul H. M. a căzut de pe o scară în magazine pe când încerca să regleze o cameră de luat vederi. Nici acest accident nu a fost raportat la ITM, drept care compania a fost amendată pentru abatere de la normele de securitate şi sănătate în muncă. Suma totală a amenzilor aplicate în urma campaniei este de 42.000 de lei.

"De multe ori aflăm de producerea unui accident de muncă de la cel afectat, de la poliţie sau alte instituţii implicate şi nu avem nici o reţinere să aplicăm amenzi maxime angajatorilor care nu îşi fac datoria. Cei mai afectaţi de lipsa raportării la ITM sunt chiar cei accidentaţi, care îşi pierd dreptul la zile de concediu medical, la plata acestor zile sau chiar la pensia de invaliditate în caz că accidentul a fost mai grav ", a declarat Emilian Roşca, inspectorul-şef de la ITM Cluj. Amenda maximă pentru nerespectarea dreptului la securitate a lucrătorului este de 7.000 lei.

Prin campania de control realizată de ITM au mai fost constatate numeroase situaţii în care lucrătorii nu beneficiau de concedii de boală plătite, conform Legii securităţii de muncă. Altă problemă punctată este lipsa instructajelor de securitate din cadrul companiilor.

Fără cazuri mortale la Cluj

De la începul acestui an, în judeţul Cluj s-au produs 39 de accidente de muncă dintre care nici unul nu a fost mortal. În anul 2010 s-au înregistrat 145 de accidente, dintre care 132 cu incapacitate temporară de muncă şi 13 fatale. Pentru anul 2009, rapoartele ITM Cluj evidenţiază 160 de accidente, dintre care 157 au dus la incapacitatea temporară de muncă a celor afectaţi, iar 11 au fost mortale. "Recordul" ultimilor ani a fost înregistrat în 2005, când la Cluj au avut loc 259 de accidente de muncă şi nu mai puţin de 43 de oameni şi-au pierdut viaţa în timp ce lucrau.

Florentina TĂTAR, Anca GHERLE
florentinatatar@ziuadecj.ro

Comenteaza