Angela Merkel va străbate centrul Clujului pe jos

Angela Merkel va străbate centrul Clujului pe jos
Ieri s-a stabilit programul pe care îl va urma cancelarul Germaniei în timpul vizitei pe care o va face la Cluj în 12 octombrie.
Prima vizită a cancelarului german la Cluj va loc la invitaţia Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB). Angela Merkel va sta la Cluj 10 ore, timp în care va fi păzită de 22 de agenţi de securitate în imediata apropiere, plus forţe de supraveghere şi securitate, desfăşurate în zonă, de peste 150 de persoane, potrivit surselor ZIUA de CLUJ.

Merkel va sosi de la Bucureşti cu o aeronavă. Cancelarul va străbate pe jos o parte din centrul Clujului. Alt moment din agenda sa este inagurarea Institutului German, alături de rectorul Andrei Marga, eveniment la care şi-a confirmat prezenţa Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi la care este posibil să participe primarul Sorin Apostu. De asemenea, invitata va susţine o cuvântare în limba germană în aula de 430 de locuri a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB. Nu este exclus, potrivit sursei citate, ca în timpul vizitării centrului oraşului să fie închisă circulaţia pe străzi precum M. Kogălniceanu, Universităţii sau Emanuel de Martonne.

Un moment special din programul cancelarului german va fi ceremonia care va avea loc dimineaţă în Aula Magna a UBB, în cadrul căreia îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei clujene “pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale”, conform unui comunicat al oficialilor UBB. Angela Merkel se va întoarce la finalul zilei la Berlin.

Merkel este prima femeie-cancelar din istoria Germaniei Federale şi a fost aleasă în 2005 şi 2009 de către Parlamentul German (Bundestag). Forbes Magazine a numit-o “Cea mai puternică femeie din lume”. Tatăl său este pastorul luteran Horst Kasner, iar mama sa, Herlind Kasner, e de profesie profesoară de latină şi engleză.

Cancelar a doua oară

Angela Merkel este preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din 2000 până în prezent. A fost comparată în presa internaţională cu fostul premier britanic Margaret Thatcher. În 2005 partidele CDU, CSU şi SPD au căzut de acord ca Merkel să fie propusă pentru fotoliul de cancelar federal, fiind aleasă apoi cu 397 de voturi pentru, 212 împotrivă şi 12 abţineri. După alegerile federale din 2009 s-a creat o nouă coaliţie guvernamentală, între CDU/CSU (Uniunea Creştină) şi FDP (liber-democraţi). Noul Bundestag a reales-o cancelar al Germaniei. Merkel şi-a numit apoi miniştrii, având drept nou vicecancelar şi ministru de Externe pe Guido Westerwelle, preşedintele FDP.

Comenteaza