Şansa a doua pentru picaţii de la “bac”: şcolile postliceale din Cluj
- Scris de Cristina Pirvu
- 10 Iul 2012, 23:04
- Eveniment
- Ascultă știrea

Liceenii care şi-au picat "bacul" la sesiunea din vară a examenului au posibilitatea de a se înscrie la şcolile postliceale din judeţ. În Cluj, majoritatea şcolilor postliceale oferă specializări pentru asistenţi medicali sau asistenţi medicali de farmacie şi percep 1.600 de lei anual taxă de şcolarizare.
"În Cluj sunt numai postliceale sanitare. Toate sunt acreditate cu excepţia uneia, Christiana, care este în curs de acreditare. Printre şcolile postliceale din Cluj sunt "Henri Coandă" din Cluj-Napoca şi Turda, "Pasteur" din Dej, "Sfântul Bartolomeu" din Dej,"Christiana" şi "Ocrotirea" din Cluj-Napoca", a declarat Adelaida Cherecheş, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
Şcoala Postliceală "Ocrotirea" face înscrieri pentru cei care îşi doresc să fie asistenţi medicali. "Avem 60 de locuri la cursurile de asistenţi medicali generalişti care durează trei ani. Înscrierile se fac până în şapte septembrie, iar taxa de înscriere este 50 de lei", a declarat Cornelia Mureşan, directorul unităţii de învăţământ. Şcoala este una particulară şi percepe o taxă anuală. „Taxa de studii pe an este de 1.600 de lei care se plătesc în trei rate. Cei care se înscriu trebuie să fie absolvenţi de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat", a spus Mureşan. Numărul înscrişilor la postliceală nu a crescut anul trecut o dată cu rezultatele dezastruase de la bacalaureat. „N-aş putea spune că numărul înscrierilor a crescut. Am avut cu câţiva mai mulţi, oricum noi avem o afluenţă mare de candidaţi. Sunt 56 de materii care se studiază în cei trei ani, iar baza este îngrijirea omului bolnav şi sănătos", a precizat Mureşan. Admiterea se face la Şcoala Postliceală „Ocrotirea" pe bază de dosar şi de interviu.
Liceul „Victor Babeş" din Cluj are în oferta sa 30 de locuri la buget şi 90 de locuri la taxă pentru cei care vor să fie asistenţi medicali generalişti şi 30 de locuri la taxă pentru asistenţii medicali de farmacie. Taxa este de 1.600 de lei pe an, iar înscrierile se fac până în 31 august. „Pentru locurile de la buget se va organiza examen scris, iar media de admitere se va compune din: 50% - media obţinută la examenul scris, 50% media de la bacalaureat. Examenul scris se va susţine din: sistemul nervos, sistemul respirator, sistemul osos, sistemul circulator. Pentru locurile cu taxă se va organiza concurs de dosare, criteriul de admitere fiind media generală de la examenul de bacalaureat", a scris conducerea liceului pe site-ul acestuia. Candidaţii se pot prezenta la şcoală cu diplomă de absolvire a liceului sau cu diploma de bacalaureat.
Taxa de înscriere este de 100 de lei. Şcoala Tehnică Postliceală „Henri Coandă" oferă specializările: agent de turism - ghid, agent fiscal, asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie, asistent manager în unităţi hoteliere, asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistent medical de farmacie, asistent medical de igienă şi sănătate publică, asistent medical de laborator, asistent medical de nutriţie şi dietetică, asistent medical de radiologie, asistent medical generalist, asistent medical pentru ocrotirea persoanelor vârstnice, bibliotecar cu studii medii, cosmetician, detectiv particular, ergoterapeut, maistru cazangerie, construcţii metalice şi sudură, maistru mecanic, organizator de conferinţe, congrese, târguri şi expoziţii, pedagog de recuperare, stilist, tehnician acustician audio-protezist, tehnician electronist telecomunicaţii, tehnician în activităţi de secretariat şi tehnician maseur. Pe site nu era postată, însă, taxa de studii, iar conducerea şcolii nu a fost de găsit. „Avem absolvirea, iar doamna directoare este foarte ocupată, nu poate vorbi", a declarat secretara şcolii postliceale „Henri Coandă".
1.000 de noi şomeri
După dezastrul de la bacalaureatul de anut trecut aproximativ o mie de absolvenţi de liceu clujeni au intrat în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. „Urmează ca aceşti absolvenţi să îşi dea „bacul" în sesiunea din toamnă şi să meargă spre facultăţi care au admitere atunci. Am avut situaţii anul trecut de tineri care au depăşit termenul de 60 de zile (termenul pentru depunerea documentelor astfel încât să primească ajutor de şomaj -n.red) şi n-au mai intrat în sistem. Anul trecut au intrat în sistem în jur de o mie de persoane. Acum au intrat în sistem în jur de 400 de absolvenţi de liceu fără bacalaureat. În evidenţele noastre sunt 12.627 de persoane", a declarat Daniel Don (foto), şeful AJOFM.