ANSVSA: 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella, descoperite la o fermă de pui

ANSVSA: 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella, descoperite la o fermă de pui
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, vineri, că a descoperit la o fermă de pui 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis.

Păsările contaminate au fost descoperite în timpul verificărilor făcute de inspectorii ANSVSA în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice, boli transmisibile de la animale la om.

Inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv şi carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă, a precizat ANSVSA într-un comunicat de presă.

În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, urmând să fie recoltate probe pentru verificarea eficienţei acestei măsuri.

Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare, a mai arătat ANSVSA.

Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din România. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.

Înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie cu Salmonella, iar sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA.

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, afectând omul prin intermediul mâncării sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12 - 72 de ore după ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care dă simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.

Etichete
Comenteaza