Antreprenorul din Capitală, dezamăgit de prețurile de la Târgul de Crăciun Cluj, revine cu „epopeea langoșului”: „Primăria a ratat însăși esența târgului”

Antreprenorul din Capitală, dezamăgit de prețurile de la Târgul de Crăciun Cluj, revine cu „epopeea langoșului”: „Primăria a ratat însăși esența târgului”

O postare publicată de un antreprenor din București a devenit virală pe internet. Acesta se întreba ce venituri au clujenii, încât își permit să cumpere „langoș la 20 de lei” la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Tudor Galoș revine cu un articol semnat ''Epopeea langoșului. Povestea viralizării nedorite a unei postări''

Eu am vrut doar să ridic problema prețurilor unor produse de bază într-un oraș care este considerat a fi „Silicon Valley”-ul Europei, dar care este departe de a avea o distribuție normală statistică a veniturilor locuitorilor săi. Pe scurt, în Cluj ai bogați – oameni de afaceri, combinatori și IT-iști – și restul. Middle class-ul este foarte, foarte subțire iar acest lucru afectează viața normală a orașului. Voi încerca mai jos să explic ce s-a întâmplat și de ce am ridicat acest subiect.

Orașul de cinci stele versus langoș.

Am fost două nopți la Cluj, fiindcă am avut întâlniri cu clienții pe niște proiecte foarte mișto. În drum spre o întâlnire (rar folosesc mașină în Cluj), am trecut pe lângă târgul de Crăciun, organizat de Primăria Municipiului Cluj Napoca, unde am făcut o fotografie la o tonetă ce vindea langoși la 20 de lei bucata (am văzut mai apoi că toate tonetele vindeau la 20 de lei bucata). Totul s-a declanșat când am pus această postare pe Facebook, prețul langoșului părându-mi-se mult prea mare, în contextul în care nu prea ai o clasă de mijloc care să își permită acest preț. Lumea s-a apucat să scrie sute de comentarii, polarizându-se în cele două tabere clasice, pro și contra. Din păcate prea puțini au prins esențialul: un târg de Crăciun la care co-organizator este o Primărie ar trebui să ofere experiențe tuturor cetățenilor orașului, indiferent de veniturile acestora. Și totuși, care este problema să vinzi un langoș la 20 de lei?

ARTICOLUL INTEGRAL AICI!

''O Primărie nu ar trebui să aibă interese comerciale atunci când co-organizează un târg, mai ales de Crăciun.  Dacă spațiile din cadrul târgului se închiriază la prețuri prohibitive, aceste chirii se vor regăsi în prețuri, bineînțeles. Și atunci Primăria a ratat însăși esența târgului de Crăciun din oraș: un loc care să aducă aproape pe toți locuitorii Clujului''.

Comenteaza