Anul acesta, clujenii vor avea la dispoziţie şi brazi autohtoni

Anul acesta, clujenii vor avea la dispoziţie şi brazi autohtoni
Dacă în 2009 specialiştii au decis să nu comercializeze pentru Crăciun brazi din pădurile Clujului din cauza efectivului lor redus, în acest an pe piaţă vor fi puse în vânzare 1.310 exemplare.
Pomii de Crăciun care se vând legal la Cluj provin din “arborete tinere de 5-15 ani selectate de către lucrătorii ocoalelor silvice în urma unor răriri în vederea dezvoltării normale”, potrivit lui Dorin Ciucă, director tehnic al Direcţiei Silvice Cluj din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. În preajma sărbătorilor de iarnă din acest an, direcţia scoate la vânzare 6.910 pomi de Crăciun, dintre care 5.600 sunt molizi şi 1.310 sunt brazi.

“În 2009 nu am vândut brazi, pentru că avem foarte puţini, abia 4-5% din efectivul total, însă de data asta au fost identificate mai multe exemplare”, a precizat Ciucă. Pomii asiguraţi de direcţie nu acoperă nici pe departe necesarul clujenilor. Cererea va fi completată cu pomi confiscaţi sau proveniţi din pepiniere particulare şi cu pomii din supermarketuri, aduşi mai ales din Danemarca sau Finlanda. Cum s-ar putea acoperi necesarul de pomi de iarnă din resursele judeţului? “Să ne lăsăm de tăiat pădurile sau să simbolizăm obiceiul acesta cu brazi artificiali şi alte obiecte decorative de gen până când vom avea atâta efectiv de brad şi molid cât este necesar. Nu poţi ameninţa un ecosistem ca să menţii o tradiţie. Pe de altă parte, producţia de pomi de iarnă în sistem privat poate fi o afacere bună, aşa cum se întâmplă la nordici”, explică Ciucă.

“Abia după sărbători, când se aruncă brazii inutili, ne putem da seama de proporţiile măcelului”, adaugă directorul. În ultimele două săptămâni, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj a confiscat 200 de pomi de iarnă pentru care nu erau întocmite formele legale, pentru care s-au acordat 23 de amenzi, în valoare de 40.800 de lei. Valoarea materialului lemnos se ridică la 55.620 de lei. “Mare parte a pomilor ilegali sunt proveniţi din păduri private din judeţe învecinate. Cei care vând ilegal strică şi piaţa. Au preţuri exagerat de mari şi ţin la ele până în Ajunul Crăciunului, după care abandonează sute de pomi, cum s-a întâmplat anul trecut în Piaţa Abator”, precizează Dorin Ciucă.

Cei care vor să valorifice pomi crescuţi pe terenuri proprii trebuie să îşi achiziţioneze pentru fiecare exemplar aşa-numitele crotalii, sigilii tipărite la Imprimeria Naţională, care costă 3 lei, se eliberează la ocoalele silvice şi atestă legalitatea deţinerii lor. O parte din pomii confiscaţi sunt donaţi unor şcoli, creşe, orfelinate sau spitale, iar ceilalţi sunt vânduţi în cadrul ocoalelor silvice, alături de cei din producţia locală, la preţuri care variază între 10 şi 30 de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Etichete
Comenteaza