Anul schimbărilor în învăţământul clujean

Anul schimbărilor în învăţământul clujean
Dezastrul de la examentul de bacalaureat şi intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei au adus schimbări importante în învăţământul universitar şi preuniversitar clujean.

În 2011, la Cluj au promovat doar o treime din totalul celor care au terminat clasa a 12-a, numărul candidaţilor la admitere în universităţi a scăzut şi el, iar Codul Educaţiei aduce schimbări importante în tot sistemul de învăţământ.

La fel ca în toată ţara, la Cluj s-au înregistrat în acest an rezultate dramatice la Bacalaureat. Doar o treime dintre candidaţi au reuşit să prooveze. Mai exact, potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, procentul de promovabilitate în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat a fost, la nivelul judeţului Cluj, de 75,60%. Cele mai multe medii, 28,63%, s-au situat între 8 şi 8,99, doar doi elevi reuşind să obţină media 10. La examenul de bacalaureat s-au înscris în acea sesiune 6.780 de elevi, dintre aceştia prezentându-se 6.587. Din cei examinaţi, 4.980 au fost declaraţi admişi, 1.602 au fost respinşi şi cinci eliminaţi pentru tentativă de copiere, procentul de promovabilitate fiind de 75,60%.

Procentul din această sesiune este mai mic decât cel din 2007, care s-a situat la 78%, dar şi faţă de cel din 2006, care a depăşit 85 de procente. Cei mai mulţi candidaţi, 1.886, au obţinut medii între 8 şi 8,99, iar 1.462 de elevi au medii cuprinse între 9 şi 9,99.

De asemenea, 1.245 de absolvenţi au obţinut medii între 7 şi 7,99, iar 385 au fost notaţi între 6 şi 6,99, în timp ce doi absolvenţi au obţinut media 10. La nivelul judeţului au fost depuse 1.372 de contestaţii, din care cele mai multe, 540, la limba şi literatura română şi 473 la matematică.

Nici la sesiunea de toamnă rezultatele nu au fost mai spectaculoase. Rata de promovabilitate la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, în Cluj, este de doar 20,5%, înainte de contestaţii, potrivit evidenţelor ISJ. Numărul candidaţilor înscrişi la examen a fost de 2.504 persoane, dintre care însă 338 nu s-au prezentat la probe. Totodată, peste 1.700 de candidaţi au fost respinşi, iar unul a fost eliminat, potrivit evidenţei ISJ.

"E cea mai mică rată de promo-vabilitate din ultimii 10 ani în Cluj", declara atunci purtătorul de cuvânt al instituţiei, Horea Corcheş. El a explicat că principalul motiv e faptul că în acest an probele orale nu mai sunt notate, "fapt care privilegia candidaţii" în anii anteriori, şi un al doilea motiv îl reprezintă faptul că la examene au participat doar candidaţii care au fost deja respinşi la sesiunea din vară a examenului de bacalaureat. "Poate şi exigenţele profesorilor care au corectat lucrările au fost mai mari", a adăugat el.

Rezultatele Bac-ului au avut apoi efecte importante la admiterea în facultăţi, unde numărul înscrişilor a scăzut semnificativ. "Soluţia organizării unui nou concurs de admitere a fost primul gând când am văzut catastrofa de la bacalaureat. Am sentimentul că mulţi dintre candidaţii noştri sunt printre cei nepromovaţi", a mărturisit la acea vreme Radu Solovăstru, rectorul Universităţii de Artă şi Design (UAD). 3.533 de candidaţi s-au înscris pentru a-şi continua studiile la facultăţile din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) Cluj. Aici au existat, în total, 5.563 de locuri bugetate la facultăţile de Arhitectură, Construcţii, Automatică şi Calculatoare, Mecanică, Instalaţii, Construcţii de Maşini, Ingineria Materialelor şi a Mediului, Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. "1.057 de candidaţi la admitere s-au înscris la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca în prima săptămână de înscrieri. USAMV Cluj-Napoca a scos la concurs 860 de locuri la buget şi 887 cu taxă la nivelul licenţă zi în sesiunea iulie. La nivelul învăţământ la distanţă şi învăţământ la frecvenţă redusă USAMV a scos la concurs 285 de locuri în regim cu taxă", au transmis reprezentanţii instituţiei.

La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj pentru cele 4.834 de locuri bugetate şi 11.914 la taxă s-au înscris peste aproape 13.000 de candidaţi. "Înscrierile la UBB sunt, în mare, la nivelul din 2010, când au fost, în ziua echivalentă a înscrierii, 13.935 de candidaţi, acum fiind 12.629 de candidaţi. Sunt efective de candidaţi peste efectivul de locuri bugetate la Facultăţile de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor - trei candidaţi pe loc, Geografie - 2,51 candidaţi pe loc, Matematică şi Informatică - 2,07 candidaţi pe loc, Chimie şi Inginerie Chimică - 1,29 pe loc, Ştiinţa şi Ingineria Mediului - 1,15 pe loc, Drept - 5,70 pe loc, Litere - 2,82 pe loc, Istorie şi Filosofie -1,37 pe loc, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - 4,26 pe loc, Studii Europene - 3,10 pe loc, Business - 5,55 pe loc, Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - 6,02 candidaţi pe loc, Educaţie Fizică şi Sport - 4,92 candidaţi pe loc, Teatru şi Televiziune - 1,83 pe loc şi la Teologie Ortodoxă - 1,36 candidaţi pe loc", a transmis la acea vreme rectorul UBB, Andrei Marga.

La Academia de Muzică "Gheorghe Dima" 148 de persoane au candidat pentru cele 131 de locuri bugetate. Nici cei de la Universitatea de Artă şi Design (UAD) nu au fost afectaţi de situaţia bacalaureatului din acest an. "Numărul de înscrişi este aproape egal cu cel de anul trecut. Nu suntem afectaţi de Bac", a declarat Radu Solovăstru, rectorul Academiei de Muzică. La UAD 281 de candidaţi au concurat pentru cele 148 de locuri bugetate şi alte 176 cu taxă.

O altă noutate care a schimbat în acest an evoluţia învăţământului clujean şi nu numai a fost adoptarea noii legi a educaţiei. Numeroşi universitari, mai cu seamă din UBB, şi, de asemenea, organizaţii studenţeşti au protestat faţă de anumite prevederi ale noului act legislativ. Între schimbări figurează faptul că universităţile sunt clasificate în funcţie de misiunea lor specifică până la nivel de licenţă, master, respectiv la nivel de doctorat. Conducătorii de doctorat vor fi evaluaţi în vederea acreditării şi se va aplica şi Codul studiilor doctorale, care ar urma să încheie "perioada doctoratelor date pe banda rulantă", acestea fiind distribuite pe bază de competiţie. Tot ca noutate se va face o acreditare a domeniilor de masterat, fiind selectate numai acele instituţii de învăţământ superior care pot face dovada pregătirii lor şi, totodată, vor fi acreditate şcolile doctorale. Este o premieră şi statutul studentului, care cuprinde drepturile şi obligaţiile acestuia.

Schimbarea conducerii la nivelul tuturor universităţilor este o altă noutate aduse de Legea educaţiei. În urma alegerilor încheiate recent, recotrul Universităţii de Medicină şi Farmacie este Alexandru Irimie. USAMV va fi condusă în continuare de Doru Pamfil, reales în urma voturilor profesorilor şi ale reprezentanţilor studenţilor din consiliul instituţiei.

Florentina TĂTAR, Cristina PÎRVU

 

 

Comenteaza