Anunț de ultimă oră făcut de Zelenski. Cum vrea Ucraina să pună capăt „etapei fierbinți” a războiului

Anunț de ultimă oră făcut de Zelenski. Cum vrea Ucraina să pună capăt „etapei fierbinți” a războiului

Cu sprijinul partenerilor, Ucraina ar putea încerca să pună capăt etapei fierbinţi a războiului cu Rusia până la sfârşitul anului, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat BBC.

"Cred că dacă suntem uniţi şi urmăm, de exemplu, formatul summitului pentru pace, putem pune capăt etapei fierbinţi a războiului. Putem încerca să o facem până la sfârşitul acestui an", a spus Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

Rusia nu a fost invitată la summitul pentru pace care a avut loc în Elveţia în iunie, dar Kievul a declarat că doreşte să invite un reprezentant rus la o conferinţă ulterioară. Ucraina speră să prezinte Moscovei un plan de pace elaborat în comun de participanţii la summit.

Ministerul rus de Externe a respins participarea la cel de-al doilea summit. Lumea trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei şi să o forţeze să ia în considerare o soluţie diplomatică, a spus preşedintele Ucrainei.

"Nu înseamnă că toate teritoriile sunt recâştigate prin forţă. Cred că puterea diplomaţiei poate ajuta", a spus Zelenski, adăugând că slăbirea Rusiei pe câmpul de luptă ar oferi Ucrainei o poziţie mai avantajoasă în negocieri.

"Prin exercitarea de presiuni asupra Rusiei, cred că este posibil să fie de acord cu o soluţionare diplomatică".

Kievul şi Moscova nu au mai purtat negocieri directe de la discuţiile nereuşite de la începutul războiului.

Comenteaza