Apă de la “urgenţă” pentru sate din Cluj

Apă de la “urgenţă” pentru sate din Cluj
De cinci ori a fost solicitat Inspectoratul Special de Urgenţă al judeţului Cluj pentru a duce apă cu cisterna în localităţi năpăstuite de secetă.

Lipsa ploilor din ultima vreme duce la uscarea pământului şi a fântânilor din sate. Temporar, problema poate fi rezolvată cu apă menajeră de la Cluj.

"În cursul lunii iulie, Inspectoratul Special de Urgenţă (ISU) a primit solicitări să asigure apă menajeră de 5 ori. Am dus cisterne cu apă la Agrireş-Fabrici şi Macău, în comuna Agrireş şi la Deuş, comuna Chinteni", a precizat Andrei Grecu, purtător de cuvânt al instituţiei. "Ducem apă menajeră pe care o turnăm în fântănă. Nu este potabilă, dar poate fi utilizată în gospodărie. Nu se plăteşte nimic, este gratuit", a precizat oficialul ISU.

Dacă cererile din primele două sate au venit de la persoane fizice, localnici din satele cu pricina, la Deuş cisterna a venit la solicitarea conducerii unei ferme de păsări. "Cu siguranţă au cerut apă pentru că nu îşi permit să folosească din cea potabilă. Eu le-am recomandat tuturor să nu folosească prea multă apă potabilă că e secetă", a apreciat Lucia Suciu, primarul din Chinteni. "Nu avem probleme foarte mari cu apă, suntem racordaţi la reţea din decembrie anul trecut. Nici în alţi ani secetoşi nu au fost aşa mari necazuri pentru că la noi vecinii se ajută între ei", a mai spus edilul.

"La Aghireşu avem două locuri în care au secat fântânile", a precizat Sorinel Gelu Lehene, primarul comunei. Mai exact, este vorba de o zonă în prelungirea satului Aghireş Fabrici unde apa din fântâni a scăzut din ce în ce mai mult până când nu a mai putut să fie folosită. "Nu ştiu când a mai fost o fost secetă atât de mare în ultimii ani. Avem apă curentă de mai mult de 10 ani, însă e contorizată şi fiecare plăteşte cât consumă, nu putem uda grădinile cu ea. Apa potabilă vine de la Gilău", a mai spus primarul.

În prima săptămână a lunii iulie Compania de Apă Someş a avertizat că a crescut consumul de apă în judeţ cu 40% din cauza folosirii ei masive în zona rurală. "Urmare a acestui supraconsum, care nu este destinat satisfacerii nevoilor strict gospodareşti - aşa cum impune legislaţia în vigoare - apar ocazional situaţii în care debitul de apă posibil a fi furnizat prin sistemul de realizat conform prescripţiilor tehnice, devine insuficient pentru alimentarea în bune condiţii a tuturor consumatorilor din aria deservită, astfel încât există ocazional în această perioadă excesiv de călduroasă, clienţi care nu pot să beneficieze de apă potabilă nici pentru satisfacerea nevoilor umane şi gospodăreşti minime", precizează oficialii instituţiei. Compania a lansat un apel către consumatori, mai ales cei de la sate, ca în perioada caniculei şi a secetei să nu mai consume apa potabilă decât pentru "satisfacerea consumului personal, igienei şi necesităţilor gospodareşti normale".

 

 

Comenteaza