Apărarea israelianului mituitor: “A aplicat soluţia românească”
- Scris de Alin Sutea
- 03 Mai 2011, 23:39
- Eveniment
- Ascultă știrea

La primul termen din dosarul "Mită la Vamă", drumurile celor doi inculpaţi, afaceristul Zur Moshe şi foştul şef al Vămii Cluj, Alain Modrea, s-au separat. Instanţa a decis formarea unui nou dosar, în care Modrea va fi judecat în continuare singur pentru luare de mită, iar Moshe îşi va afla sentinţa în 10 mai, beneficiind de o procedură rapidă pentru recunoaşterea faptei.
Avocatul lui Zur Moshe, Sergiu Bogdan, a cerut ieri la tribunal aplicarea noului articol din Codul de Procedură Penală care prevede judecarea de urgenţă şi reducerea pedepsei pentru inculpaţii care recunosc integral acuzaţiile din rechizitoriu. Instanţa a aprobat şi cererea de disjungere a cauzei lui Moshe faţă de cazul vameşului Modrea, care îşi susţine nevinovăţia. Avocatul lui Moshe a spus că acesta din urmă ar putea fi audiat ca martor în dosarul vameşului. Singurele discuţii dinainte de pronunţarea unei sentinţe cu privire la Zur Moshe au privit o eventuală schimbare a încadrării juridice a acestuia. Avocatul Sergiu Bogdan a solicitat instanţei ca inculpatul să fie condamnat doar pentru participare la dare de mită, nu şi pentru trafic de influenţă, aşa cum au cerut procurorii anticorupţie. "Este un caz clasic de dare de mită prin intermediar. Inculpatul a aplicat soluţia românească, a căutat un prieten pentru a-şi ajuta alt prieten care avea probleme cu autorităţile. Nu este trafic de influenţă pentru că denunţătorul ştia că banii sunt pentru funcţionar. Domnul Moshe nu a pretins bani pentru că are influenţă, ci chiar s-a oferit să pună el banii ca să-şi ajute prietenul", a spus avocatul.
Miza schimbării încadrării juridice este obţinerea unei pedepse mai mici. "Dacă se acceptă încadrarea propusă de noi, după reducerea limitelor, se poate ajunge la o pedeapsă între 15 zile şi 4 luni de închisoare sau amendă penală", a explicat Bogdan. Reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a împotrivit cererii de schimbare a încadrării pe motiv că Moshe şi-a oprit 8.000 din cei 12.000 de euro primiţi de la denunţător pentru a-i da mai departe vameşului. Moshe şi-a motiva gestul prin faptul că nu a avut încredere că Modrea rezolvă problema, caz în care ar fi trebuit să returneze banii denunţătorului.
Avocatul israelianului a cerut aplicarea unei pedepse cu suspendare, având în vedere conduita inculpatului în societate înainte de această faptă, pe care o califică drept "o excepţie". El a prezentat instanţei faptul că Moshe deţine o firmă de producţie de textile cu 180 de angajaţi, care au depus caracterizări pozitive ale acestuia la dosar. "Un om care ştie să-ţi întindă o mână la greu", a citat avocatul dintr-o caracterizare. Moshe se află în arest preventiv de două luni, iar în 10 mai îşi va afla sentinţa. În schimb, fostul şef al Vămii Cluj, Alain Modrea, susţine că este nevinovat şi că banii primiţi de la Moshe ar fi fost un împrumut solicitat anterior. Modrea a rămas singur în dosar şi are următorul termen de judecată în 31 mai.