Aparate noi de 113.000 de dolari la Oncologie

Aparate noi de 113.000 de dolari la Oncologie
Prezenţa cancerului în organism şi stadiul în care a avansat boala se depistează mult mai rapid şi detaliat de acum la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, datorită noilor dotări.
Cele două aparate sunt utile mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer la sân, cel mai frevent întâlnit în rândul pacienţilor instituţiei clujene.

Aparatul Gamma probe EuroProbe este utilizat pentru identificarea ganglionului santinelă, “prima staţie ganglionară” a cancerului. După detectarea lui cu ajutorul unei substanţe injectate în jurul tumorii şi al unei camere, ganglionul cu pricina este excizat, biopsia lui permiţând evaluarea exactă a stadiului de extindere a bolii şi, implicit, alegerea celei mai indicate metode de combatere a sa.

Osteodensiometrul DEXA Prodigy Advance, celălalt aparat inaugurat ieri la Oncologie, este util pentru testarea osteoporozei, boală indusă în multe cazuri de procedurile folosite la tratarea cancerului. “Osteodensiometrul nu se adresează doar femeilor, ci şi pacienţilor bărbaţi, posibil afectaţi de osteoporoză. Institutul Oncologic din Cluj este un centru de referinţă şi în tratarea cancerului de prostată, iar la această categorie de pacienţi, tratamentul hormonal pe care îl iau poate induce osteoporoza”, a precizat Alexandru Irimie, managerul general al Institutului Oncologic.

Aparatul permite determinarea precisă a densităţii minerale osoase printr-o metodă de investigaţie neinvazivă, nedureroasă, rapidă şi cu minimă iradiere. Prin aşa-numita examinare DEXA se pot examina oasele coloanei vertebrale, ale şoldului sau antebraţului, dar se poate evalua şi compoziţia întregului corp cuantificându-se densitatea minerală osoasă, ţesutul adipos şi ţesutul muscular. Informaţiile astfel obţinute sunt utile în afecţiuni cu pierdere de masă musculară sau tulburări hormonale.

Cele două aparate au fost achiziţionate printr-o sponsorizare de 113.000 de dolari susţinută de Avon România ca parte a campaniei pentru sănătatea sânilor “Află că eşti bine”. “Se ştie acum că la fiecare 3 minute în lume o femeie este diagnosticată cu cancer la sân. Mai puţin cunoscut este faptul că această boală poate fi vindecată în proporţie de 96%. Este şi motivul pentru care am implementat această campanie prin care vrem să conştientizăm importanţa prezentării la consultaţie”, a precizat Răzvan Diraţian, director general Avon România şi Moldova. “Este un exemplu demn de luat în seamă, în condiţiile în care cele mai multe companii din ţară stau doar şi privesc, nu se implică”, a apreciat primarul Sorin Apostu. Un moment emoţionant al inaugurării a avut-o ca protagonistă pe Nicoleta Ţăranu, realizator de programe la postul Tele Europa Nova, care a vorbit despre experienţa sa de pacientă bolnavă de cancer, boală pe care a învins-o în urmă cu câţiva ani.

Peste 70% din pacienţii Institutului Oncologic, din afara Clujului

Institutul clujean are în evidenţă pentru anul 2010 nu mai puţin de 20.000 de pacienţi. “În acest an avem 1.125 de paciente noi diagnosticate cu cancer de sân. Este cel mai întâlnit tip de cancer. Pe locul 2 se situează cancerele genitale, urmează cel bronhopulmonar şi apoi cancerele tiroidiene”, a precizat Doina Piciu, medic primar la institut. “Peste 70% din pacienţii institutului vin din afara Clujului”, a adăugat specialista.

Comenteaza