Apele Române: ''Rezervele de apă sunt suficiente pentru toate folosințele'' / 15 centimetri de zăpadă la Vlădeasa

Apele Române: ''Rezervele de apă sunt suficiente pentru toate folosințele'' / 15 centimetri de zăpadă la Vlădeasa

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare, astfel încât acestea asigură necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.

În momentul actual, media coeficientului de umplere în principalele opt acumulări din spațiul hidrografic Someș-Tisa, aflate în administrarea instituției și a SC Hidroelectrica SA, este de 86% (calculat față de nivelul normal de retenție).

De asemenea, stratul de zăpadă existent în amonte de lacurile de acumulare oferă rezervă suplimentară de apă.
Grosimea stratului de zăpadă este unul dintre parametrii monitorizați în cadrul Apele Române Someș-Tisa. În acest fel, se cunoaște rezerva de apă stocată sub această formă. Totodată, se monitorizează riscul care poate apărea odată cu creșterea bruscă a temperaturii, care poate cauza topiri rapide și uneori inundații.

Astăzi, 31 ianuarie 2023, stratul maxim de zăpadă măsura 40 de centimetri la Iezer, județul Maramureș. La Vlădeasa (cota 1800), județul Cluj, grosimea stratului de zăpadă este de 15 centimetri.

Comenteaza