Apostu, printre lacrimi: “Activitatea mea în administraţia publică s-a încheiat”

Apostu, printre lacrimi: “Activitatea mea în administraţia publică s-a încheiat”
Primarul arestat Sorin Apostu a susţinut cu lacrimi în ochi o nouă cerere de punere în libertate. Aceasta a fost respinsă de Curtea de Apel.

Avocaţii lui Sorin Apostu şi Călin Stoia au solicitat la termenul de judecată de ieri înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Cei doi inculpaţi au încercat să atingă coarda sensibilă a judecătorului, invocând starea de sănătate precară, citând din folosofi şi vorbind despre realizările lor dinainte de a fi arestaţi. Primarul suspendat chiar s-a oprit la un moment dat din vorbit din cauză că i-a venit să plângă în timp ce spunea că viaţa şi sănătatea i-au fost grav afectate.

"Sunt direct interesat în aflarea adevărului. Spun într-un strigăt de disperare: haideţi să-l aflăm!", a conchis Apostu, care doreşte să înceapă audierile în proces. Aspazia Droniuc nu s-a prezentat nici la termenul de ieri şi a depus declaraţie dată la notar în care solicită judecarea în procedură de urgenţă deoarece îşi recunoaşte fapta. Următorul termen este în 17 februarie.

Deşi exista un mandat de aducere pe numele inculpatei Aspazia Droniuc, aceasta nu a fost prezentă nici la termenul de judecată de ieri. Judecătorul a consemnat că Droniuc nu a fost găsită la domiciliu, iar apărătorul inculpatei a prezentat un act medicat de la Institutul Oncologic, unde este internată Droniuc, şi o declaraţie autentificată la un notar public, prin care aceasta solicită să fie judecată în procedură de urgenţă, având în vedere că-şi recunoaşte faptele, şi să se reducă limitele pedepsei cu o treime din aceasta.

Înainte ca judecătorul să treacă la citirea actului de sesizare a instanţei, avocatul lui Apostu, Tiberiu Ban, a anunţat că invocă excepţii de procedură care ar impune restituirea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru refacerea urmăririi penale. Ban susţine că ordonanţa procurorilor din 30 noiembrie 2011, prin care s-a extins urmărirea penală pentru mai multe fapte, nu respectă procedura legală. Avocatul a mai precizat că nu s-a respectat dreptul la apărare al clientului său. "Deşi a solicitat să fie anunţat cu privire la unele acte de urmărire penală, colegul meu, Gheorghiţă Mateuţ, nu a fost niciodată anunţat. S-a încălcat principiul egalităţii de arme", a spus Tiberiu Ban.

De asemenea, avocatul a susţinut că disjungerea dosarului cu privire la alte acte de corupţie trebuia să se facă prin ordonanţă, şi nu prin rechizitoriu. "Urmărirea penală nu a fost completă. Conţinutul rechizitoriului nu prezintă faptele materiale pentru care Sorin şi Monica Apostu au fost trimişi în judecată. Simpla menţiune referitoare la încadrarea juridică nu este suficientă", a spus Ban. Excepţiile au fost susţinute de avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan. "Problema e că Stoia este arestat de trei luni. Ideea este să ajungem odată pe fond, să nu mai prelungim această stare de arest. Această excepţie de nelegalitate o susţinem", a spus Bogdan. Şi Sorin Apostu şi-a manifestat dorinţa ca procesul să înainteze. "Este şi dorinţa mea să înceapă procesul. Sunt de acord să fiu audiat, dar, pe de altă parte, sunt sigur că aceste excepţii sunt legale", a spus Apostu. Judecătorul i-a răspuns că nu poate trece la audierea lui pe fondul cauzei până nu soluţionează excepţiile invocate. Instanţa se va pronunţa la termenul din 17 februarie cu privire la cererea de restituire a dosarului la parchet.

Avocaţii lui Apostu şi Stoia au încercat ieri, fără succes, să obţină înlocuirea arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Tiberiu Ban a precizat că starea de sănătate a lui Apostu este afectată de imposibilitatea de a primi un tratament adecvat şi că acesta va rămâne câteva săptămâni la spitalul penitenciar din Dej. Sergiu Bogdan a depus noi acte medicale ale lui Stoia, din care rezultă că suferă de lumbago şi de aritmie cardiacă produsă de "acuzaţiile absurde ce i se aduc". "E normal să fie agitat, căci se simte nedreptăţit. De ce doar el din toţi învinuiţii de dare de mită este arestat? Toţi au avut contracte cu Monica Apostu. De ce al lui Stoia este mai special? Ce ar mai putea să facă dacă ar fi eliberat, să şteargă contractul?", a spus Bogdan, care a menţionat că Stoia a executat deja minimul pedepsei pentru fapta de care este acuzat.

Stoia a precizat că datorită DNA a avut ocazia să citească o carte scrisă de un mare folosof român, din care a citat în instanţă. "Libertatea poţi să o judeci doar atunci când nu o ai. În baza prezumţiei de nevinovăţie, stau de trei luni în arest. Am condus o companie care a investit 15 milioane de euro în România datorită mie", a spus Stoia. Acesta a precizat şi că nu avea de ce să-i dea mită primarului pentru buna desfăşurarea a contractului de salubrizare din moment ce compania Brantner-Vereş a primit amenzi de 46.000 de lei de la Serviciul Tehnic tocmai pentru existenţa unor deficienţe în colectarea deşeurilor.

Având cuvântul pentru susţinerea cererii de înlocuire a măsurii arestului, Sorin Apostu a vornit despre realizările lui ca primar. "Am avut cele mai multe fonduri europene atrase, licitaţiile cele mai transparente. Clujul este singurul oraş care nu plăteşte staţionarea maşinilor de deszăpezire. Activitatea mea în administraţia publică s-a încheiat. Viaţa şi starea de sănătate mi-au fost grav afectate", a spus cu lacrimi în ochi Apostu, după care s-a oprit pentru câteva clipe. Primarul arestat a mai spus că dacă va fi eliberat va respecta toate obligaţiile procesuale. "Sunt direct interesat în aflarea adevărului. Spun într-un strigăt de disperare: haideţi să-l aflăm!", a conchis Apostu. Acesta şi Stoia au rămas după gratii în urma respingerii de către instanţă a cererilor de ieri.

Mesajele de pe Facebook, depuse la instanţă

Unul dintre apărătorii lui Sorin Apostu, Gianina Cuc, a prezentat activitatea primarului suspendat şi cum a fost caracterizat acesta de către funcţionarii din primărie. "De-a lungul mandatului a primit numeroase premii. Este un întreg perete cu diplome pe holul din primărie. A muncit neobosit în folosul clujenilor. A obţinut multe beneficii pentru cetăţenii oraşului, beneficii la care locuitorii din alte oraşe doar visează. Colegii din primărie spun că le-a fost şi prieten, înţelegându-i la bine şi la rău", a spus avocata Gianina Cuc. Aceasta a punctat că Apostu şi-a făcut timp şi pentru activitatea universitară, fiind autor şi coautor a 24 de cărţi şi manuale şi a mai multor lucrări ştiinţifice. "Foarte mulţi cetăţeni ai oraşului îl sprijină şi doresc să se întoarcă acasă, iar de ziua de naştere a acestuia peste 320 de clujeni i-au urat gânduri bune pe Facebook", a susţinut Cuc în instanţă. Avocata a depus mai multe caracterizări, petiţii şi recomandări din partea cetăţenilor.

Cerere de eliberare, cu alt judecător

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis ieri decizia din 30 ianuarie prin care s-a dispus rejudecarea cererilor de liberare sub control judiciar a lui Apostu şi Stoia. Judecătorul fondului cauzei, Vasile Goja, a formulat ieri cerere de abţinere cu privire la rejudecarea cererilor de eliberare, abţinere care a fost acceptată de către un alt complet de judecată. Prin urmare, dosarul privind cererile de eliberare va fi repartizat aleatoriu unui alt judecător.

 

Comenteaza