Apostu vrea libertate cu control judiciar

Apostu vrea libertate cu control judiciar
Primarul suspendat Sorin Apostu susţine în cererea de eliberare sub control judiciar că va respecta toate condiţiile impuse de instanţă.

Avocaţii primarului Sorin Apostu au depus ieri o cerere de eliberare sub control judiciar la Curtea de Apel Cluj. Apostu a precizat în solicitare că nu este violent, că are o familie organizată şi că a avut o carieră de excepţie. De asemenea, inculpatul a menţionat că nu mai poate influenţa martorii, fiind suspendat din funcţie. Numai că Legea administraţiei publice spune că primarul este suspendat numai dacă este arestat preventiv.

"Dosarul a fost înregistrat în cursul zilei de azi (ieri - n. red.), iar în 5 decembrie are termen de judecată", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecător Claudia Ilieş. Sorin Apostu spune în cererea depusă de avocaţi că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru eliberearea sub control judiciar. "Menţionez că am fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, astfel încât nu se mai poate susţine că aş mai putea influenţa în vreun fel depoziţiile unor părţi, martori sau experţi prin funcţia deţinută sau că aş putea săvârşi alte infracţiuni de natura celor pentru care sunt cercetat", a precizat Apostu în cererea depusă la Curtea de Apel. Legea administraţiei publice locale contrazice susţinerea lui Apostu. Astfel, la alineatul 2 al articolului 77 din respectiva lege se precizează că "mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv", iar alineatul 4 arată că "suspendarea durează până la încetarea situaţiei prevăzute la alineatul 2".

Primarul suspendat a menţionat că obiectele şi înscrisurile care pot constitui mijloace de probă au fost ridicate de la domiciliul şi biroul său, astfel că nu le-ar mai putea distruge. De asemenea, Apostu a solicitat instanţei să ţină seama de caracterul său: "Invederez instanţei că nu am antecedente penale, nu am un potenţial violent, am un domiciliu stabil, am o familie organizată şi doi copii minori în întreţinere, am avut o carieră profesională de excepţie, iar prezumţia de nevinovăţie operează şi în favoarea mea". Inculpatul a spus că va respecta toate condiţiile impuse de instanţă în eventualitatea eliberării sub control judiciar.

Potrivit Codului de Procedură Penală, "organul judiciar dispune ca, pe timpul liberării provizorii, inculpatul să respecte una sau mai multe din următoarele obligaţii: să nu depăşească limita teritorială fixată decât în condiţiile stabilite de organul judiciar; să comunice organului judiciar orice schimbare de domiciliu sau reşedinţă; să nu meargă în locuri anume stabilite; să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să nu intre în legătură cu anumite persoane determinate; să nu conducă nici un autovehicul sau anumite autovehicule; să nu exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit la săvârşirea faptei".

Avocaţii lui Apostu au invocat decizii similare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). "După ÎCCJ, o mare pondere în aprecierea temeiniciei unei cereri de liberare sub control judiciar trebuie să o aibă datele care ţin de circumstanţierea persoanei inculpatului. În acest sens s-a pronunţat şi CEDO, care a statuat că la menţinerea unei persoane în stare de detenţie instanţele de judecată nu trebuie să se raporteze numai la gravitatea faptelor, ci şi la alte circumstanţe, în special la caracterul persoanei în cauză, la moralitatea sa, domiciliul său, profesia, resursele materiale, legăturile cu familia". Cererea primarului Sorin Apostu se va judeca în data de 5 decembrie.

 

Comenteaza