Aproape 100 de femei s-au plâns că au fost abuzate în familie, la Cluj VIDEO

Aproape 100 de femei s-au plâns că au fost abuzate în familie, la Cluj  VIDEO
Împuşcăturile din coaforul din Bucureşti, unde un bărbat gelos a deschis focul asupra soţiei şi a mai multor persoane, a relansat discuţiile despre violenţa domestică. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat astăzi, chiar de 8 Martie, o lege menită să le protejeze pe soţile agresate, dar clujencele care s-au confruntat cu violenţa partenerilor de viaţă în trecut nu cred că noul act normativ le poate ajuta cu adevărat.

Crimele de la coaforul Perla din Bucureşti au şocat întreaga ţară. Violenţa domestică face însă victime şi la Cluj.

În ultimii ani, la Cluj aproape 100 de femei s-au plâns că au fost abuzate în familie: 32 în 2010, 29, în 2011, şi 8 în primele luni ale acestui an. În această perioadă, 51 de femei, majoritatea cu copii, au primit adăpost pentru a scăpa de furia soţilor, dar autorităţile cred că numărul lor este de fapt mult mai mare.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat astăzi o lege care protejează soţii de violenţa domestică. Totuşi, clujencele agresate nu au încredere în noul act normativ. Ele spun că nici vechile legi menite să le protejeze, nici cea semnată astăzi de preşedintele ţării nu le pot apăra de nişte soţi agresivi.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cred că noua lege are pârghiile necesare să protejeze femeile agresate.

"Este posibilitatea ordinului de restricţie asupra abuzatorului şi nu se poate apropia de victimă o perioadă de 2 ani de familie şi de copii, iar persoana abuzată poate să-şi păstreze locuinţa şi mediul în care să trăiască", a spus Nicoleta Molnar, DGASPC

La nivel naţional, numai în anul 2009, 1200 de persoane s-au plâns că au fost abuzate în familie.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Cristian Rus

Comenteaza