Şapte militari în rezervă din Cluj au blocat recalcularea pensiilor

Şapte militari în rezervă din Cluj au blocat recalcularea pensiilor
Înalta Curte a confirmat sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj în ceea ce priveşte suspendarea aplicării Hotărârii de guvern (HG) 735/2010.
Şapte ofiţeri în rezervă din Cluj au obţinut sentinţă irevocabilă de suspendare a recalculării pensiilor până la o decizie vizând anularea aceleiaşi hotărâri de guvern. Sentinţa se aplică doar pentru cei şapte reclamanţi, dar poate fi invocată de orice militar în rezervă care deschide un astfel de proces. Sentinţa Curţii de Apel (CA) Cluj îi poate fi de ajutor chiar soţului judecătoarei care a pronunţat-o, care este “rezervist MAI”, potrivit declaraţiei de avere a magistratului.

Instanţa supremă a respins recursul guvernului în procesul deschis de şapte militari în rezervă la Curtea de Apel Cluj pentru suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare. Pensiile celor şapte reclamanţi rămân, astfel, neatinse cel puţin până la pronunţarea unei sentinţe în procesul în care au cerut anularea aceleiaşi Hotărâri de guvern. Reclamanţii Viorel Hexan, Gheorghe Stănescu, Ştefan Trif, Iulian Palca, Ioan Bob, Mircea Matei Şerban şi Vasile Vanea au invocat faptul că HG 735/2010 a fost promovată cu încălcarea dispoziţiilor privind transparenţa decizională, fiind publicată în Monitorul Oficial fără a fi fost adusă anterior la cunoştinţa publicului. Totodată, cei şapte au susţinut că mulţi dintre militari sunt în imposibilitatea fizică de a face rost, în termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da naştere la situaţii discriminatorii. Potrivit acestora, actul este neconstituţional şi imoral, îngrădind accesul ulterior la justiţie al celor care vor dori să conteste recalcularea.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a solicitat să i se admită intervenţia în proces, susţinând că reclamanţii nu au îndeplinit procedura prealabilă administrativă, etapă obligatorie, înainte de deschiderea acţiunii în justiţie. Instanţa Curţii de Apel Cluj a constatat însă îndeplinirea acestei etape administrative şi notificarea de către reclamanţi a MAI în 13 august a celor şapte motive pentru care se cerea revocarea actului normativ.

În 28 septembrie 2010, secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal a CA Cluj a hotărât că există “elemente care sunt de natură a induce o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ şi care, în opinia instanţei, sunt de natură a argumenta pe deplin «cazul bine justificat»”, potrivit motivării sentinţei instanţei clujene. Aceasta a mai constatat că este îndeplinită condiţia prevenirii pericolului iminent, ce trebuie îndeplinită în dosare în care se solicită suspendarea efectelor unui act administrativ.

Judecătoarea Claudia Idriceanu, care a pronunţat sentinţa de suspendare de la Cluj, a fost supusă unei anchete a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), deoarece în declaraţia ei de avere apare că soţul este “rezervist MAI”. Inspectorii CSM care au stabilit că judecătoarea Idriceanu nu a avut de câştigat fiindcă “hotărârea pronunţată în cauză produce efecte doar cu privire la părţile din dosar”. “În speţă, reclamanţii (cei opt militari în rezervă - n. red.) au acţionat în nume propriu, iar soţul doamnei judecător nu a demarat nicio procedură ce ar fi vizat suspendarea actului administrativ”, se arată în raportul CSM. Surse judiciare au explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că, la fel ca în cazul proceselor privind taxa auto, o sentinţă favorabilă poate fi invocată ca argument într-un alt proces similar.

635 de foste cadre militare au mai obţinut la CA Bucureşti suspendarea efectelor HG 735/2010 până la pronunţarea instanţei de fond asupra cererii de anulare a aceluiaşi act normativ. Dosarul în care se cere anularea efectelor HG 735 a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti sub nr. 11431/2/2010.


Comenteaza